Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1OYCxMy5gMeQ
Zdjęcie przedstawia mydło pokrojone w prostokątne kostki.

W jaki sposób z tłuszczu otrzymać kwasy tłuszczowe lub mydło?

Czy wiesz, że najstarsze przesłanki o mydle pochodzą z 600 r. p.n.e? A produkt gotującego się koziego tłuszczu, z ekstraktem popiołu drzewnego, to pierwsze mydło przygotowane przez członków plemion germańskich?
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Wyrób mydła, czyli, mówiąc językiem naukowym, hydroliza tłuszczów, jest jedną z najstarszych syntez chemicznych. W istocie jest to ta sama reakcja, która jest obecnie prowadzona w nowoczesnych wytwórniach mydła na skalę przemysłową. W zależności od środowiska reakcji, w wyniku procesu hydrolizy tłuszczów (glicerydów) otrzymamy kwasy tłuszczowe lub ich sole, czyli właśnie mydła. Za chwilę dowiesz się jeszcze więcej.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polega proces hydrolizy tłuszczów w środowisku kwasowym, a na czym w środowisku zasadowym.

  • Zapiszesz i uzgodnisz odpowiednie równania reakcji obu procesów.

  • Poprawnie wykonasz doświadczenia chemiczne dotyczące hydrolizy tłuszczów.