Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R8hPfKTvXj9Yj
Zdjęcie przedstawiające bulwy ziemniaka znajdujące się na powierzchni gleby, obok kawałek worka oraz łodygi rośliny.

W jaki sposób przebiega hydroliza polisacharydów?

Skrobia to polisacharyd występujący w ziemniakach.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Do polisacharydów, które spotykamy w życiu codziennym, zaliczamy skrobię oraz celulozę. Skrobia zawarta jest w ziemniakach, kukurydzy oraz fasoli. Ponad 80% mąki ziemniaczanej to właśnie skrobia. Celuloza, popularnie nazywana błonnikiem, nie jest trawiona przez ludzki organizm. Występuje w drewnie, liściach oraz trawie. Cukry te odgrywają znaczącą rolę w naszym życiu. W jaki sposób przebiega hydroliza tych polisacharydów? Pod wpływem jakich czynników dochodzi do ich hydrolizy?

Twoje cele
  • Przywołasz substancje, dzięki którym zachodzi hydroliza sacharydów.

  • Przedstawisz, w jaki sposób przebiega hydroliza cukrów złożonych.

  • Zapiszesz równania reakcji hydrolizy sacharydów.