Przeczytaj
Skrobia
Hydroliza polisacharydów zachodzi w środowisku kwasowym lub pod wpływem konkretnych enzymów. Produktami tej reakcji są cząsteczki monosacharydów. W odróżnieniu od hydrolizy disacharydów, hydroliza polisacharydów jest procesem wieloetapowym. Długie łańcuchy polisacharydów hydrolizowane są do cukrów o krótszych łańcuchach węglowych, aż w ostateczności powstają właśnie cząsteczki monosacharydów.
Skrobia jest polisacharydem zbudowanym z cząsteczek D‑glukozy. Na cząsteczki skrobi składają się dwie frakcje:
amyloza – nierozgałęziony wielocukier składający się z merów glukozy połączonych wiązaniami ‐‐.
amylopektyna – rozgałęziony wielocukier składający się z merów glukozy połączonych wiązaniami ‐‐ oraz ‐‐.
W zależności od pochodzenia skrobi, stosunek ilościowy amylozy i amylopektyny jest zmienny, jednak przyjmuje się, że amyloza stanowi około masy skrobi.
Hydroliza skrobi
W pierwszym etapie skrobia ulega hydrolizie pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub w obecności enzymu – ptialiny, czyli amylazy ślinowej. Wynikiem tej reakcji jest powstanie cząsteczek dekstryn oraz maltozy (). W ludzkim organizmie etap ten zachodzi w jamie ustnej.
Kolejnym etapem jest hydroliza dekstryn do maltozy pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub zespołu enzymów: amylazy trzustkowej, glukoamylazy i -. Ostatnim etapem jest hydroliza powstałego dwucukru - maltozy, do D‑glukozyD‑glukozy. Reakcja ta może zajść pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub maltazy.
W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy skrobi można zapisać następująco:
Celuloza
Celuloza to nierozgałęziony polisacharyd składający się z jednostek glukozy połączonych wiązaniem ‐‐glikozydowym. W cząsteczce celulozy znajduje się od do merów glukozy.
Hydroliza celulozy
Celuloza znana jest także pod nazwą błonnik. Ludzki organizm nie posiada enzymów hydrolizujących ten cukier. Posiadają je zwierzęta należące do przeżuwaczy, np. krowy, kozy. Zwierzęta te jedząc trawę, dostarczają do organizmu celulozę, która następnie jest hydrolizowana w ich żołądkach.
Celuloza ulega hydrolizie pod wpływem kwasów lub w obecności enzymów – celulaz oraz celobiazy. Hydroliza celulozy zachodzi w dwóch etapach: najpierw jako produkt pośredni powstaje celobioza, a następnie powstaje produkt końcowy – glukoza. Poniżej przedstawiono schemat reakcji hydrolizy skrobi:
W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy skrobi można zapisać następująco:
Słownik
cukier prosty, w którego cząsteczce grupa hydroksylowa () przy ostatnim asymetrycznym atomie węgla znajduje się (w projekcji Fischera) po prawej stronie
cukry zbudowane z mniej niż reszt cząsteczek glukozy; powstają między innymi w jamie ustnej w wyniku częściowej hydrolizy skrobi
Bibliografia
Klimaszewska M., Chemia. Repetytorium od A do Z matura, Warszawa 1996.
Litwin M., Styska‑Wlazło S., Szymońska J., To jest chemia 2. Chemia organiczna Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres rozszerzony, Warszawa 2018.