Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Skrobia

Hydroliza polisacharydów zachodzi w środowisku kwasowym lub pod wpływem konkretnych enzymów. Produktami tej reakcji są cząsteczki monosacharydów. W odróżnieniu od hydrolizy disacharydów, hydroliza polisacharydów jest procesem wieloetapowym. Długie łańcuchy polisacharydów hydrolizowane są do cukrów o krótszych łańcuchach węglowych, aż w ostateczności powstają właśnie cząsteczki monosacharydów.

Skrobia jest polisacharydem zbudowanym z cząsteczek D‑glukozy. Na cząsteczki skrobi składają się dwie frakcje:

  • amyloza – nierozgałęziony wielocukier składający się z merów glukozy połączonych wiązaniami α1,4glikozydowymi.

  • amylopektyna – rozgałęziony wielocukier składający się z merów glukozy połączonych wiązaniami  α1,4glikozydowymi oraz  α1,6glikozydowymi.

W zależności od pochodzenia skrobi, stosunek ilościowy amylozy i amylopektyny jest zmienny, jednak przyjmuje się, że amyloza stanowi około 20% masy skrobi.

Hydroliza skrobi

W pierwszym etapie skrobia ulega hydrolizie pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub w obecności enzymu – ptialiny, czyli amylazy ślinowej. Wynikiem tej reakcji jest powstanie cząsteczek dekstryn oraz maltozy (C12H22O11). W ludzkim organizmie etap ten zachodzi w jamie ustnej.

Kolejnym etapem jest hydroliza dekstryn do maltozy pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub zespołu enzymów: amylazy trzustkowej, glukoamylazy i 1,6-glukozydaz. Ostatnim etapem jest hydroliza powstałego dwucukru - maltozy, do D‑glukozyD‑monosacharydD‑glukozy. Reakcja ta może zajść pod wpływem kwasu chlorowodorowego lub maltazy.

skrobiaHCl lub ptialina dekstryny+maltozaHCl lub amylaza trzustkowa maltozaHCl lub maltaza glukoza

W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy skrobi można zapisać następująco:

C6H10O5nskrobia+n H2OH3O+n C6H12O6glukoza
R1e9mbmU0CmEe
Etapy trawienia skrobi
Źródło: GroMar Sp. z o. o., dostępny w internecie: pl.pinterest.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Celuloza

Celuloza to nierozgałęziony polisacharyd składający się z jednostek glukozy połączonych wiązaniem β1,4‐glikozydowym. W cząsteczce celulozy znajduje się od 1500 do 2000 merów glukozy.

Hydroliza celulozy

Ciekawostka

Celuloza znana jest także pod nazwą błonnik. Ludzki organizm nie posiada enzymów hydrolizujących ten cukier. Posiadają je zwierzęta należące do przeżuwaczy, np. krowy, kozy. Zwierzęta te jedząc trawę, dostarczają do organizmu celulozę, która następnie jest hydrolizowana w ich żołądkach.

Celuloza ulega hydrolizie pod wpływem kwasów lub w obecności enzymów – celulaz oraz celobiazy. Hydroliza celulozy zachodzi w dwóch etapach: najpierw jako produkt pośredni powstaje celobioza, a następnie powstaje produkt końcowy – glukoza. Poniżej przedstawiono schemat reakcji hydrolizy skrobi:

celulozaHCl lub celulazy celobiozaHCl lub celobiazaglukoza

W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy skrobi można zapisać następująco:

C6H10O5nceluloza+n H2OH3O+ n C6H12O6glukoza

Słownik

D‑monosacharyd
D‑monosacharyd

cukier prosty, w którego cząsteczce grupa hydroksylowa (OH) przy ostatnim asymetrycznym atomie węgla znajduje się (w projekcji Fischera) po prawej stronie

dekstryny
dekstryny

cukry zbudowane z mniej niż 10 reszt cząsteczek glukozy; powstają między innymi w jamie ustnej w wyniku częściowej hydrolizy skrobi

Bibliografia

Klimaszewska M., Chemia. Repetytorium od A do Z matura, Warszawa 1996.

Litwin M., Styska‑Wlazło S., Szymońska J., To jest chemia 2. Chemia organiczna Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres rozszerzony, Warszawa 2018.