In pizzeria
W pizzerii
Podobno najstarsza włoska pizza to Margherita, która, jak głosi legenda, została po raz pierwszy przygotowana pod koniec XIX wieku przez neapolitańczyka Raffaele Esposito dla włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Królowa zachwyciła się nie tylko wyjątkowym smakiem tego prostego dania, ale również jego wyglądem: kolory składników (a więc białej mozzarelli, czerwonych pomidorów i zielonej bazylii) symbolizowały barwy narodowe Włoch. Pizza do dzisiaj cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, gdzie jest przygotowywana na różne sposoby. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskiej pizzy, to zachęcamy cię do realizacji tego materiału. Poznasz również słownictwo związane ze składaniem zamówienia w pizzerii i nazwy najbardziej popularnych składników wykorzystywanych do przygotowywania różnych wariantów pizzy.
Nauczysz się składać zamówienie we włoskiej pizzerii.
Nauczysz się nazywać po włosku różne rodzaje pizzy i opowiadać o nich.
Poszerzysz słownictwo i wiedzę na temat kultury kulinarnej Włoch, dzięki czemu będziesz mógł/mogła wypowiadać się na ten temat również w języku włoskim.