Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1BUTTJ4HOEbP
Zdjęcie przedstawia zieloną roślinę o owalnie lancetowatych liściach, dotkniętą chlorozą. Jej liście w niektórych miejscach są odbarwione na jasnożółty kolor.

Mikroelementy. Funkcje, źródła i skutki niedoboru

Niedobór żelaza u roślin prowadzi do chlorozy − żółknięcia liści w wyniku zaburzeń wytwarzania chlorofilu.
Źródło: Emma Cooper, Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.

Mikroelementy to pierwiastki śladowe, które są potrzebne wszystkim organizmom, ale w niewielkiej ilości. Choć jest ich dużo, nie wszystkie są jednakowo ważne biologicznie. Występują w tak małych ilościach, że niekiedy trudno stwierdzić ich obecność. Bardziej widoczne – zarówno u roślin, jak i u zwierząt – są objawy braku danego pierwiastka.

Twoje cele
  • Wymienisz pierwiastki zaliczane do mikroelementów.

  • Scharakteryzujesz rolę mikroelementów w organizmie człowieka.

  • Określisz źródła mikroelementów oraz skutki ich niedoboru dla człowieka.

  • Wyjaśnisz, jak mikroelementy wpływają na rozwój roślin.