Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Mikroelementy

Mikroelementy to pierwiastki chemiczne, które występują u organizmów roślinnych i zwierzęcych w bardzo małych ilościach (dzienne zapotrzebowanie u ludzi wynosi poniżej 0,1 g). Pomimo śladowegopierwiastki śladowe (mikroelementy)śladowego występowania są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar mikroelementów może prowadzić do wielu negatywnych skutków. Niedobór mikroelementów zaburza m.in. wzrost i rozwój organizmów, natomiast nadmiar – wskutek niewłaściwego wykorzystywania bądź zaburzenia wydalania – staje się toksycznytoksyny (trucizny, jady)toksyczny.

bg‑gold

Rola mikroelementów w organizmie człowieka

Najważniejszymi mikroelementami dla człowieka są: żelazo, fluor, miedź, kobalt, cynk oraz jod.

Ponieważ komórki nie potrafią ich same syntezować, pierwiastki te muszą być stale dostarczane do organizmu wraz z pokarmem. Dlatego najlepszym źródłem mikroelementów jest zbilansowana dieta.

1
Żelazo (Fe)

Żelazo wchodzi w skład czerwonego barwnika – hemoglobiny w erytrocytach (która pełni zasadniczą funkcję w transporcie tlenu i dwutlenku węgla we krwi) i mioglobiny w mięśniach (bierze udział w magazynowaniu tlenu w mięśniach czerwonych). Pierwiastek ten jest składnikiem enzymów wielu szlaków metabolicznych. Bierze także udział w syntezie neuroprzekaźnikówneuroprzekaźnikineuroprzekaźników.

Doskonałym źródłem żelaza są przede wszystkim produkty odzwierzęce: ryby, jaja, drób, wątróbka, wołowina i wieprzowina.

R1ccb2CB6iRrB
Dużo żelaza zawierają orzeszki pistacjowe.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Fluor (F)

Fluor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Wzmacnia szkliwo zębów, czyniąc je twardszym i bardziej odpornym na uszkodzenia (spowodowane m.in. kwasami pochodzącymi z pokarmu lub produkowanymi przez bakterie). Pierwiastek ten wykazuje więc właściwości przeciwpróchnicze i przeciwbakteryjne. Stanowi również budulec mięśni, włosów, skóry i tkanki łącznej.

Głównym źródłem fluoru są: warzywa liściaste, produkty zbożowe, ryby, orzechy, sery i zmineralizowana woda.

R1MFe0UR36XWB
Regularne mycie zębów pastą z fluorem znacznie ogranicza wystąpienie próchnicy.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Miedź (Cu)

Miedź bierze udział w syntezie hemoglobiny. Wpływa na prawidłową budowę komórek nerwowych i przesyłanie impulsów nerwowych oraz pomaga zachować odpowiedni poziom neuroprzekaźników. Uczestniczy w krzepnięciu krwi i reakcjach odpornościowych organizmu. Wspomaga syntezę melaninymelaninamelaniny, niektórych białek (np. kolagenu i elastyny) oraz enzymu chroniącego komórki przed wolnymi rodnikamiwolne rodnikiwolnymi rodnikami (dysmutazy ponadtlenkowej).

Produktami bogatymi w miedź są: pełnoziarniste produkty zbożowe, ziarna słonecznika, orzechy, pestki dyni, ziarna sezamu, warzywa liściaste, wątroba cielęca, grzyby, drożdże piekarskie czy kakao.

R1JpGv8a4YnCP
Nasiona słonecznika są pokarmem bogatym w miedź.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Kobalt (Co)

Kobalt to składnik witaminy BIndeks dolny 12 (kobalaminy), która jest regulatorem wytwarzania czerwonych krwinek. Uczestniczy również w produkcji witaminy BIndeks dolny 9 (kwasu foliowego), która bierze udział m.in. w syntezie nukleotydów (stanowiących budulec DNA i RNA) i neuroprzekaźników, a także wspomaga tworzenie cewy nerwowej (na początku życia płodowego dziecka). Ponieważ witamina ta uczestniczy w metabolizmie kwasów nukleinowych i białek, warunkuje ona prawidłowy przebieg podziałów komórkowych. Ponadto reguluje procesy krzepnięcia krwi oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Głównym źródłem kobaltu są: mleko, kukurydza, ziarna zbóż, szpinak, kapusta, zielone warzywa i mięso.

RXt1Al6U0vC9F
Szpinak jest dobrym źródłem kobaltu.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Cynk (Zn)

Cynk jest składnikiem enzymów wielu szlaków metabolicznych. Bierze udział m.in. w procesach gojenia się ran i mineralizacji kości. Wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego (produkcję leukocytów), układu krwionośnego (reguluje ciśnienie krwi i pracę serca) i trzustki (wydzielanie insuliny). Reguluje działanie kubków smakowych oraz kontroluje poziom witaminy A i cholesterolu. Ponadto jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, ponieważ wchodzi w skład „palców cynkowych” (struktur białkowych odpowiedzialnych za wiązanie DNA).

Cynk znajduje się m.in. w wątróbce, kaszy gryczanej, jajach, ryżu, rybach, ostrygach, pestkach dyni i nasionach słonecznika.

RwRhsNUHwwqvq
Pomidory są jednym z najlepszych źródeł cynku.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Jod (I)

Jod jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, takich jak: tyroksyna (TIndeks dolny 4)trójjodotyronina (TIndeks dolny 3), odpowiedzialnych m.in. za dojrzewanie i wzrost komórek oraz stymulację przemiany materii w organizmie. Odpowiedni poziom tych hormonów wpływa także na prawidłowy rozwój serca, mięśni, nerek i całego układu nerwowego.

Najlepszym źródłem jodu są ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela śledź i tuńczyk) oraz owoce morza. Pierwiastek ten znajdziemy również w nabiale, produktach zbożowych, szpinaku, brokułach.

R9OKjGfk6ZDcS
Sól kuchenna jest wzbogacana o jod.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑gold

Przykładowe skutki niedoboru mikroelementów u ludzi

Mikroelementy

Przykładowe skutki niedoboru

Żelazo (Fe)

− uczucie zmęczenia

− bladość skóry

− problemy z oddychaniem

Fluor (F)

− rozwój osteoporozy

− zwiększone ryzyko złamań kości

− niszczenie szkliwa nazębnego (próchnica)

Miedź (Cu)

− niedokrwistość

− dysfunkcje pracy układów: krwionośnego, nerwowego i odpornościowego

Kobalt (Co)

− problemy z krzepliwością krwi

− zaburzenia wzrostu

− anemia

Cynk (Zn)

− choroby skóry

− podatność na infekcje wirusowe

− brak apetytu

Jod (I)

− niedoczynność tarczycy

− opóźnienie rozwoju psychicznego i fizycznego (u dzieci)

bg‑gold

Najważniejsze mikroelementy u roślin

RSOKWTVcmpEDL1
Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) z objawami niedoboru żelaza. Na przyswajalność mikroelementów przez rośliny w dużej mierze wpływa odczyn gleby, a także poziom jej zasolenia.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Do najważniejszych mikroelementówpierwiastki śladowe (mikroelementy)mikroelementów u roślin zalicza się: żelazo (Fe), miedź (Cu), bor (B), mangan (Mn), molibden (Mo) i cynk (Zn). Wpływają one m.in. na przyswajanie innych składników pokarmowych (np. makroelementów), a także wygląd, kondycję oraz zdrowotność roślin. Nie wszystkie jednak rośliny wykazują jednakowe zapotrzebowanie na każdy z tych pierwiastków. Przykładowo w przypadku roślin ozdobnych szczególnie ważne jest żelazo, które wpływa na kolor liści, zaś u roślin uprawnych duże znaczenie mają pierwiastki warunkujące urodzajne plony, np. mangan, bor i molibden.

Niedobór mikroelementów skutkuje niekorzystnymi zmianami w organizmach roślinnych. Ponieważ poszczególne rośliny mają różne zapotrzebowanie na składniki mineralne, każda z nich wykazuje typowe, charakterystyczne objawy niedoboru danego składnika.

Więcej informacji na temat znaczenia oraz skutków niedoboru mikroelementów u roślin znajdziesz tutaj.

Ciekawostka
R1nPWFXUULj381
Tak zwana beczka Liebiga ilustruje następującą zależność: pojemność beczki zależy od tej klepki, która jest najkrótsza. W przypadku organizmów czynnikiem ograniczającym może być pierwiastek, którego jest najmniej lub który nie może zostać pobrany ze środowiska.
Źródło: wikimedia.org, domena publiczna.

Organizmy reagują zarówno na niedobór, jak i na nadmiar mikroelementów. Przy zróżnicowanej diecie, bogatej w warzywa i owoce, nie grozi nam niedobór mikroelementów. Dlatego suplementacja tych pierwiastków może niekiedy zaszkodzić: nadmiar bywa gorszy, niż niedobór. W nawożeniu roślin ważna jest nie tylko zawartość jakiegoś minerału, ale też jego proporcja do innych. Może się zdarzyć, że wiele pierwiastków będzie w wystarczającej ilości i właściwej proporcji, a nawóz będzie nieskuteczny i roślina nie wykiełkuje lub nie rozwinie się prawidłowo. Ta zależność znana jest jako prawo minimum Liebiga – wzrost i rozwój organizmu zależy od tego czynnika, którego jest najmniej.

bg‑gold

Pobieranie mikroelementów

Rośliny pobierają mikroelementy najczęściej w postaci jonów: FeIndeks górny 2+ (żelazo), CuIndeks górny 2+ (miedź), BOIndeks dolny 3Indeks górny 3- (bor), ZnIndeks górny 2+ (cynk), MnIndeks górny 2+ (mangan), MoOIndeks dolny 2Indeks górny 2- (molibden) – z gleby, powietrza i wody.

Okazuje się jednak, że (oprócz mikroelementów w postaci jonów czy pierwiastków) formą mikroelementów najłatwiej przyswajaną przez rośliny są chelatychelatychelaty.

bg‑olive

Chelaty – najlepiej przyswajalne formy mikroelementów

R1aQHS3qM8hYH1
Hemoglobina jest przykładem chelatu.
Źródło: wikimedia.org, domena publiczna.

Dostępność mikroelementów dla roślin zależy od ich formy chemicznej – najłatwiej pobierane są chelatychelatychelaty. Pod nazwą tą kryją się związki, w których jon metalu jest „złapany” przez cząsteczkę organiczną zwaną chelatoremchelatorchelatorem. Chelatami są np. chlorofil i hemoglobina. Chelaty są formą łatwo przyswajalną także u ludzi i najlepiej, jeśli są pobierane z pokarmu, a nie sztucznie wytworzone.

Formy chelatowe mikropierwiastków charakteryzują się wysoką rozpuszczalnością, bardzo dobrą dostępnością dla roślin (łatwo przenikają przez błony komórkowe) oraz dużą stabilnością (mikropierwiastki w formie chelatów są dostępne przez długi czas po ich zastosowaniu). Działanie nawozów chelatowych jest szybkie i bardzo skuteczne.

R1CAhL4oA4xKd1
Ilustracja przedstawia schemat działania substancji chelatującej. W nawozach sztucznych wykorzystuje się różne substancje (czynniki) chelatujące mikroelementy. Należą do nich m.in. EDTA, IDHA oraz DTPA. Czynnik ten związany jest z łańcuchem ko-polimeru. Czyli nośnikiem chelatora zbudowanym z powtarzających się elementów, czyli merów. Kationy metalu Kationy metalu (np. Cu, Zn, Mn, Fe) łączą się z nośnikiem chelatora, tworząc chelaty., Chelaty to związki kompleksowe, w których cząsteczka organiczna łączy się z kationem metalu. Utrzymują mikropierwiastki w formie dostępnej dla roślin, chroniąc je przed działaniem niekorzystnych czynników.
Sposób działania substancji chelatującej: chelator, przyłączony do łańcucha ko-polimeru, wiąże atomy żelaza.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

chelator
chelator

czynnik chelatujący; związek organiczny, który tworzy z jonem metalu chelat (kompleks chemiczny), inaktywując go w ten sposób

chelaty
chelaty

związki kompleksowe charakteryzujące się wysoką trwałością; powstają przez połączenie substancji organicznej z pierwiastkiem metalu za pomocą więcej niż jednego wiązania koordynacyjnego

kopolimery
kopolimery

związki złożone z makrocząsteczek organicznych lub (rzadziej) nieorganicznych, w których skład wchodzą co najmniej dwa różne mery (czyli najmniejsze jednostki powtarzalne)

melanina
melanina

barwnik (pigment) obecny w tęczówce oka, włosach i skórze właściwej; decyduje o zabarwieniu skóry (karnacji); zabezpiecza głębiej położone komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV; neutralizuje wolne rodniki tlenowe, niszczące strukturę keratyny

neuroprzekaźniki
neuroprzekaźniki

substancje przekaźnikowe, substancje przekazujące sygnały w układzie nerwowym

pierwiastki śladowe (mikroelementy)
pierwiastki śladowe (mikroelementy)

pierwiastki występujące w bardzo małych ilościach w organizmach,  niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania (ich poziom nie przekracza 0,01 mg)

toksyny (trucizny, jady)
toksyny (trucizny, jady)

substancje pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub bakteryjnego, szkodliwe względem komórek i procesów biologicznych

wolne rodniki
wolne rodniki

produkty niepełnej redukcji cząsteczki tlenu (OIndeks dolny 2), mające niesparowany elektron, bardziej reaktywne niż OIndeks dolny 2