Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Kt8D7el9SN9
Zdjęcie przedstawia różne rodzaje orzechów, w łupinach lub bez, leżące na drewnianej paterze. Są między innymi orzechy włoskie, pistacjowe, arachidowe.

W jaki sposób zbudowane są aminokwasy białkowe?

Asparagina jest pierwszym aminokwasem, wyizolowanym z naturalnych źródeł. Jej źródłem (kwasu asparaginowego) są orzechy oraz nasiona zbóż.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Aminokwasy są ważnymi związkami w naszym życiu z tego względu, że wchodzą w skład białek, które z kolei odpowiadają za większość procesów w naszym organizmie. Znanych jest ponad sto aminokwasów pochodzenia naturalnego, ale jedynie 20 spośród nich wchodzi w skład białek. Czy wiesz, jak są zbudowane aminokwasy białkowe i jak można przedstawić ich wzory strukturalne?

Twoje cele
  • Omówisz budowę aminokwasów białkowych.

  • Przeanalizujesz rodzaje grup funkcyjnych, wchodzących w skład aminokwasów.

  • Narysujesz wzory półstrukturalne aminokwasów białkowych.