Zdjęcie przedstawia liczne warzywa i owoce leżące obok siebie: pomidory, paprykę, pieczarki, kukurydzę, cukinie, seler naciowy, marchew, mango, cytryny, melony, awokado, jabłka, winogrona.
Zehn Regeln für eine vollwertige Ernährung. Was hast du auf dem Teller?
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
10 reguł pełnowartościowego żywienia.
Co masz na talerzu?
Co to tak naprawdę znaczy „pełnowartościowe odżywianie” (die Vollwerternährung)? Czy wiesz, co w ogóle powinno się znaleźć na talerzu, aby posiłek był pełnowartościowy (vollwertig)? To proste – talerz powinien zawierać 4 podstawowe składniki: warzywa lub owoce, węglowodany (die Kohlenhydrate), białko (das Eiweiß) oraz zdrowe tłuszcze (die Fette). Wystarczy jedynie znać pewne podstawy i w swoich codziennych wyborach się nimi kierować. W tej lekcji poznasz je i przekonasz się, jak możesz przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, przygotowując swoje posiłki.
Twoje cele
Wyjaśnisz, co oznacza pełnowartościowy posiłek.
Podasz przykłady pełnowartościowych dań/posiłków.
Zbierzesz wskazówki dotyczące odpowiedniego odżywiania się.