Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RCecgkd8WHL6q
Zdjęcie przedstawia dojrzałe kłosy zboża. Są żółte.

Zmiany udziału areału wybranych roślin uprawnych w Polsce na przestrzeni lat

Źródło: Pixabay License, dostępny w internecie: pixabay.com.

Zboża należą do rodziny traw wytwarzających suche, jednonasienne owoce (ziarniaki), z których otrzymuje się głównie mąkę i kaszę. Oprócz zbóż żywieniowych uprawia się zboża pastewne (pasze dla zwierząt) oraz przemysłowe, np. do produkcji alkoholu, skrobi czy oleju (kukurydza). Część zbóż dzieli się na jare (wysiewane wiosną i zakwitające w tym samym sezonie wegetacyjnym) i ozime (wysiewane jesienią, by ziarna uległy przechłodzeniu przed okresem kwitnienia). Uprawy występują przede wszystkim w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym. Z tego materiału dowiesz się, jak wyglądały zmiany udziału areału wybranych roślin uprawnych w Polsce na przestrzeni lat.

Twoje cele
  • Omówisz zmiany areału upraw w Polsce.

  • Dokonasz podziału użytków rolnych w gospodarstwach rolnych.

  • Scharakteryzujesz zmianę udziału powierzchni zasiewów na przestrzeni lat.