Rm9XjVUlN8DOg
Zdjęcie przedstawia kobietę, która drapie się po przedramieniu, ma twarz zmarszczoną w grymasie złości i dyskomfortu.

Rzędowość amin

Nietolerancja pewnej aminy o nazwie histamina może wywoływać spektrum różnych niepożądanych działań w organizmie, od niegroźnych wysypek i uczucia swędzenia, po śmiertelny w skutkach wstrząs anafilaktyczny.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Powszechnie uważa się, że główną przyczyną zatruć pokarmowych są drobnoustroje obecne w żywności. Nie jest to jednak cała prawda, ponieważ mikroorganizmy wpływają na organizm pośrednio. Natomiast bezpośrednimi czynnikami wywołującymi zatrucie są ich metabolity, do których mogą należeć m.in. aminy. Dzieli się je na alifatyczne, w których grupa aminowa przyłączona jest bezpośrednio do łańcucha węglowodorowego, oraz na aromatyczne, gdzie grupa aminowa łączy się bezpośrednio z pierścieniem aromatycznym. Aminy zawierające w cząsteczce grupę aminową NH2 to aminy I-rzędowe. Istnieją również aminy II-rzędowe oraz III-rzędowe.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz różnice w budowie cząsteczek amin I-, II- oraz III-rzędowych.

  • Zapiszesz wzory cząsteczek amin I-, II- oraz III-rzędowych.