Zdjęcie przedstawia szalkę Petriego, na której umieszczono grudkę skrobi. Ma ona postać sypką i biały kolor. Pomiędzy grudkami widoczny jest niebieski płyn. To płyn Lugola.
Wykrywanie skrobi
Próba jodowa w analizie chemicznej jest sposobem określenia zawartości skrobi w badanej substancji.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Skrobia to główny materiał zapasowy roślin. Jest odkładana w komórkach pod postacią ziaren. By wykazać obecność skrobi w roślinie lub produkcie spożywczym, należy użyć roztworu zawierającego wolny jod – może to być roztwór jodu zarówno w etanolu (jodyna), jak i w jodku potasu (płyn Lugola). Wolny jod tworzy ze skrobią niebieskofioletowy kompleks.
Twoje cele
Wyjaśnisz, czym jest skrobia i w jakich produktach można ją znaleźć.
Przeprowadzisz doświadczenie umożliwiające wykrycie skrobi w produktach spożywczych.
Zaobserwujesz wpływ jodu na skrobię.