Przeczytaj
Czym jest skrobia?
Skrobia, której wzór chemiczny to (CIndeks dolny 66HIndeks dolny 1010OIndeks dolny 55)Indeks dolny nn, jest głównym polisacharydem (wielocukrem)polisacharydem (wielocukrem) roślin wyższych. Jest homoglikanem, czyli wielocukrem zbudowanym z cząsteczek tego samego monosacharydu. W przypadku skrobi są to reszty D‑glukozy połączone wiązaniami glikozydowymiwiązaniami glikozydowymi.
Więcej informacji na temat budowy wielocukrów znajdziesz w e‑materiale: Cukry złożone – powstawanie, budowa i podziałCukry złożone – powstawanie, budowa i podział, o właściwościach wielocukrów przeczytasz w e‑materiale: Właściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczneWłaściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczne.

Zdjęcie z mikroskopu świetlnego przedstawia ziarna skrobi zbożowej barwione jodyną w powiększeniu 40×.
Skrobia jest białym, bezpostaciowym proszkiem bez smaku i zapachu, nierozpuszczalnym w zimnej wodzie. Zawiera dwie frakcje: rozgałęzioną amylopektynęamylopektynę i nierozgałęzioną amylozęamylozę.
Skrobia to jeden z podstawowych składników pożywienia człowieka. Ona sama i niektóre jej pochodne (np. etery, produkty degradacji, utlenienia i częściowej hydrolizy) mają też zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz w produkcji klejów.
Jak wykryć skrobię?
Skrobię można wykryć, traktując badany materiał płynem Lugolapłynem Lugola lub jodynąjodyną. W kontakcie z nim substancje zawierające skrobię zmieniają kolor. Dzieje się tak, ponieważ w reakcji z jodem amylopektyna przyjmuje fioletowe zabarwienie, a amyloza barwi się na niebiesko.
Aby wykryć skrobię, stosujemy więc próbę jodową. Polega ona na nakropieniu 2–3 kropel płynu Lugola lub jodyny na analizowany produkt i obserwowaniu, czy pojawi się niebieskofioletowe zabarwienie. Jeśli w produkcie obserwujemy zmianę barwy w miejscu nakropienia płynu, oznacza to, że zawiera on skrobię. Jeśli nie – w produkcie jest ona nieobecna.
Produkty bogate w skrobię, które pozytywnie przejdą próbę jodową, to m.in. ziemniaki, mąka ziemniaczana, makaron, ryż i pieczywo.
Próba jodowa jest rutynowo wykonywana w browarnictwie w celu stwierdzenia skuteczności procesu zacierania. Określa ona, czy skrobia zawarta w słodzie uległa rozpadowi do cukrów prostych, które mogą być fermentowane przez drożdże.
Słownik
mocno rozgałęziony polisacharyd, jedna z dwóch głównych (oprócz amylozy) frakcji skrobi, stanowiąca ok. 70–80% jej masy
polisacharyd w postaci nierozgałęzionego łańcucha, jedna z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) frakcji skrobi, stanowiąca ok. 20–30% jej masy
spirytusowy roztwór jodu zawierający 3% jodu i 1% jodku potasu w 95% etanolu, używany do odkażania skóry i błon śluzowych
roztwór (1‑procentowy) jodu (IIndeks dolny 22) w 2‑procentowym wodnym roztworze jodku potasu (KI), wykorzystywany do wykrywania skrobi i stosowany jako zewnętrzny środek odkażający (do płukania gardła i pędzlowania skóry) oraz wewnętrznie (w chorobach tarczycy, miażdżycy naczyń)
polimery liniowe lub rozgałęzione, zbudowane z reszt monosacharydów i ich pochodnych, połączonych wiązaniem glikozydowym
wiązanie chemiczne, które wiąże anomeryczny atom węgla (atom węgla wchodzący w skład grupy aldehydowej lub ketonowej) cząsteczki monosacharydu z grupą hydroksylową (–OH) drugiej cząsteczki monosacharydu (w sacharydach) lub alkoholu (w glikozydach roślinnych) bądź z grupą iminową (–NH) (w nukleozydach)



