bg‑violet

Czym jest skrobia?

Skrobia, której wzór chemiczny to (CIndeks dolny 6HIndeks dolny 10OIndeks dolny 5)Indeks dolny n, jest głównym polisacharydem (wielocukrem)polisacharydy, wielocukrypolisacharydem (wielocukrem) roślin wyższych. Jest homoglikanem, czyli wielocukrem zbudowanym z cząsteczek tego samego monosacharydu. W przypadku skrobi są to reszty D‑glukozy połączone wiązaniami glikozydowymiwiązanie glikozydowewiązaniami glikozydowymi.

Więcej informacji na temat budowy wielocukrów znajdziesz w e‑materiale: Cukry złożone – powstawanie, budowa i podziałD1GhLwpdPCukry złożone – powstawanie, budowa i podział, o właściwościach wielocukrów przeczytasz w e‑materiale: Właściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczneD9ZiNZbveWłaściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczne.

R14CZ5q7HIL5Y
Skrobia powstaje w roślinach jako wtórny produkt fotosyntezy i jest materiałem zapasowym magazynowanym w tkankach, np. w bulwach ziemniaka i nasionach zbóż. Odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków.
Zdjęcie z mikroskopu świetlnego przedstawia ziarna skrobi zbożowej barwione jodyną w powiększeniu 40×.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Skrobia jest białym, bezpostaciowym proszkiem bez smaku i zapachu, nierozpuszczalnym w zimnej wodzie. Zawiera dwie frakcje: rozgałęzioną amylopektynęamylopektynaamylopektynę i nierozgałęzioną amylozęamylozaamylozę.

1

Skrobia to jeden z podstawowych składników pożywienia człowieka. Ona sama i niektóre jej pochodne (np. etery, produkty degradacji, utlenienia i częściowej hydrolizy) mają też zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz w produkcji klejów.

bg‑violet

Jak wykryć skrobię?

Skrobię można wykryć, traktując badany materiał płynem Lugolapłyn Lugolapłynem Lugola lub jodynąjodynajodyną. W kontakcie z nim substancje zawierające skrobię zmieniają kolor. Dzieje się tak, ponieważ w reakcji z jodem amylopektyna przyjmuje fioletowe zabarwienie, a amyloza barwi się na niebiesko.

Aby wykryć skrobię, stosujemy więc próbę jodową. Polega ona na nakropieniu 2–3 kropel płynu Lugola lub jodyny na analizowany produkt i obserwowaniu, czy pojawi się niebieskofioletowe zabarwienie. Jeśli w produkcie obserwujemy zmianę barwy w miejscu nakropienia płynu, oznacza to, że zawiera on skrobię. Jeśli nie – w produkcie jest ona nieobecna.

Produkty bogate w skrobię, które pozytywnie przejdą próbę jodową, to m.in.  ziemniaki, mąka ziemniaczana, makaron, ryż i pieczywo.

bg‑gray2
Ciekawostka

Próba jodowa jest rutynowo wykonywana w browarnictwie w celu stwierdzenia skuteczności procesu zacierania. Określa ona, czy skrobia zawarta w słodzie uległa rozpadowi do cukrów prostych, które mogą być fermentowane przez drożdże.

Słownik

amylopektyna
amylopektyna

mocno rozgałęziony polisacharyd, jedna z dwóch głównych (oprócz amylozy) frakcji skrobi, stanowiąca ok. 70–80% jej masy

amyloza
amyloza

polisacharyd w postaci nierozgałęzionego łańcucha, jedna z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) frakcji skrobi, stanowiąca ok. 20–30% jej masy

jodyna
jodyna

spirytusowy roztwór jodu zawierający 3% jodu i 1% jodku potasu w 95% etanolu, używany do odkażania skóry i błon śluzowych

płyn Lugola
płyn Lugola

roztwór (1‑procentowy) jodu (IIndeks dolny 2) w 2‑procentowym wodnym roztworze jodku potasu (KI), wykorzystywany do wykrywania skrobi i stosowany jako zewnętrzny środek odkażający (do płukania gardła i pędzlowania skóry) oraz wewnętrznie (w chorobach tarczycy, miażdżycy naczyń)

polisacharydy, wielocukry
polisacharydy, wielocukry

polimery liniowe lub rozgałęzione, zbudowane z reszt monosacharydów i ich pochodnych, połączonych wiązaniem glikozydowym

wiązanie glikozydowe
wiązanie glikozydowe

wiązanie chemiczne, które wiąże anomeryczny atom węgla (atom węgla wchodzący w skład grupy aldehydowej lub ketonowej) cząsteczki monosacharydu z grupą hydroksylową (–OH) drugiej cząsteczki monosacharydu (w sacharydach) lub alkoholu (w glikozydach roślinnych) bądź z grupą iminową (–NH) (w nukleozydach)