bg‑violet

Krok po kroku: jak wykrywać skrobię w produktach spożywczych przy pomocy płynu Lugola

1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie, w którym sprawdzisz, czy bulwa ziemniaka i jabłko zawierają skrobię. Na podstawie obserwacji wyciągnij wnioski. Zweryfikuj poprawność hipotezy.

Temat: Wykrywanie skrobi w bulwie ziemniaka i jabłku za pomocą płynu Lugola.

Problem badawczy

Czy w bulwie ziemniaka i jabłku jest obecna skrobia?

Hipoteza 1

Zarówno bulwa ziemniaka, jak i jabłko zawierają skrobię.

Hipoteza 2

Bulwa ziemniaka zawiera skrobię, natomiast w jabłku jej nie ma.

Sprzęt laboratoryjny:

  • 4 szalki Petriego

  • pipeta Pasteura

  • skalpel

  • łyżka

  • tryskawka

Materiały:

  • cukier spożywczy

  • skrobia ziemniaczana

  • jabłko

  • bulwa ziemniaka

  • płyn Lugola

R1J0z8yRUUcIF1
Multimedium przedstawia blat laboratoryjny, na którym znajduje się pipeta Pasteura, 4 szalki Petriego, skalpel, łyżka, tryskawka, cukier spożywczy, skrobia spożywcza, jabłko ziemniak oraz płyn Lugola. Laboratorium ma umożliwić przeprowadzenia doświadczenia sprawdzającego czy zarówno ziemniak jak i jabłko zawierają skrobię. Zabarwienie skrobi pod wpływem płynu Lugola spowodowane jest przez adsorpcję jodu na cząsteczce polisacharydu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły reakcji 1greenwhite
Szczegóły reakcji 2bluewhite
Szczegóły reakcji 3redwhite
RhabzAPUaARYY
Analiza: Wykrywanie skrobi w ziemniaku i jabłku za pomocą płynu Lugola. Problem badawczy: Czy w ziemniaku i jabłku jest obecna skrobia?. Hipoteza: Zarówno ziemniak, jak i jabłko zawierają skrobię. Obserwacje: (Uzupełnij). Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).

Przeprowadzono doświadczenie. Temat doświadczenia: Wykrywanie skrobi w ziemniaku i jabłku za pomocą płynu Lugola.

Problem badawczy: Czy w ziemniaku i jabłku jest obecna skrobia?

Hipoteza: Zarówno ziemniak, jak i jabłko zawierają skrobię.

Sprzęt laboratoryjny: 4 szalki Petriego, pasterówka

Materiały: cukier spożywczy, skrobia ziemniaczana, jabłko, ziemniak, płyn Lugola

Po potraktowaniu próbek płynem Lugola zaobserwowano następujące zmiany barw:

Próbka: cukier spożywczy (kontrola negatywna) – barwa bez zmian.

Próbka: skrobia ziemniaczana (kontrola pozytywna) – barwa niebieskofioletowa.

Próbka: jabłko – barwa bez zmian.

Próbka: ziemniak – barwa niebieskofioletowa. 

Płyn Lugola służy do wykrywania skrobi. Próbki, w których doszło do zmiany barwy na niebieskofioletową, zawierają skrobię. Postawiona hipoteza jest błędna. Ziemniak zawiera skrobię, natomiast jabłko nie.

Płyn Lugola jest wodnym roztworem jodu w jodku potasu. Zabarwienie skrobi pod wpływem płynu Lugola spowodowane jest przez adsorpcję jodu na cząsteczce polisacharydu. Cząsteczki jodu wnikają do środka spiralnie skręconego łańcucha skrobi. Powoduje to zmianę zakresu fal pochłaniania światła. Barwa zależy od długości łańcucha, amyloza zabarwia się pod wpływem jodu na niebiesko, a amylopektyna na fioletowo.

Ćwiczenie 1
Rj5dEXXfCb7N5
Odpowiedz, do czego służy płyn Lugola? Co oznacza zmiana barwy próbek? (Uzupełnij).