Wirtualne laboratorium (WL‑I)
Krok po kroku: jak wykrywać skrobię w produktach spożywczych przy pomocy płynu Lugola
Przeprowadź doświadczenie, w którym sprawdzisz, czy bulwa ziemniaka i jabłko zawierają skrobię. Na podstawie obserwacji wyciągnij wnioski. Zweryfikuj poprawność hipotezy.
Temat: Wykrywanie skrobi w bulwie ziemniaka i jabłku za pomocą płynu Lugola.
Problem badawczy
Czy w bulwie ziemniaka i jabłku jest obecna skrobia?
Hipoteza 1
Zarówno bulwa ziemniaka, jak i jabłko zawierają skrobię.
Hipoteza 2
Bulwa ziemniaka zawiera skrobię, natomiast w jabłku jej nie ma.
Sprzęt laboratoryjny:
4 szalki Petriego
pipeta Pasteura
skalpel
łyżka
tryskawka
Materiały:
cukier spożywczy
skrobia ziemniaczana
jabłko
bulwa ziemniaka
płyn Lugola

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DPoSryGsc
Przeprowadzono doświadczenie. Temat doświadczenia: Wykrywanie skrobi w ziemniaku i jabłku za pomocą płynu Lugola.
Problem badawczy: Czy w ziemniaku i jabłku jest obecna skrobia?
Hipoteza: Zarówno ziemniak, jak i jabłko zawierają skrobię.
Sprzęt laboratoryjny: 4 szalki Petriego, pasterówka
Materiały: cukier spożywczy, skrobia ziemniaczana, jabłko, ziemniak, płyn Lugola
Po potraktowaniu próbek płynem Lugola zaobserwowano następujące zmiany barw:
Próbka: cukier spożywczy (kontrola negatywna) – barwa bez zmian.
Próbka: skrobia ziemniaczana (kontrola pozytywna) – barwa niebieskofioletowa.
Próbka: jabłko – barwa bez zmian.
Próbka: ziemniak – barwa niebieskofioletowa.
Płyn Lugola służy do wykrywania skrobi. Próbki, w których doszło do zmiany barwy na niebieskofioletową, zawierają skrobię. Postawiona hipoteza jest błędna. Ziemniak zawiera skrobię, natomiast jabłko nie.
Płyn Lugola jest wodnym roztworem jodu w jodku potasu. Zabarwienie skrobi pod wpływem płynu Lugola spowodowane jest przez adsorpcję jodu na cząsteczce polisacharydu. Cząsteczki jodu wnikają do środka spiralnie skręconego łańcucha skrobi. Powoduje to zmianę zakresu fal pochłaniania światła. Barwa zależy od długości łańcucha, amyloza zabarwia się pod wpływem jodu na niebiesko, a amylopektyna na fioletowo.