RInKcatT1tq8u
Zdjęcie przedstawia blat stołu ukazany od góry. Na blacie znajdują się kawałki papieru, talerz, dwie deski, na których leży jedzenie. Na stole stoją dwie napełnione napojami filiżanki.

Man lebt nicht, um zu essen. Man isst, um zu leben.

Źródło: Pexels, domena publiczna.

Nie żyje się po to, aby jeść. Je się, aby żyć.

Czy wiesz, że Congee, czyli pyszny (lecker) i sycący kleik ryżowy (der Reisbrei), był chętnie jedzony na śniadanie (zum Frühstück) już 12 000 lat temu w prehistorycznych Chinach? Dzięki paleontologom wiemy również, że owsiankę (der Haferbrei) i wiele innych zbożowych kleików spożywali także dawni mieszkańcy Europy Północnej, m.in. „człowiek z Grauballe”, który żył ok. 290 lat p.n.e. A co ty lubisz jeść na śniadanie? Dasz się skusić na słynne Congee?

Czy wiesz, że Congee, czyli pyszny (lecker) i sycący kleik ryżowy (der Reisbrei), był chętnie jedzony na śniadanie (zum Frühstück) już dwanaście tysięcy lat temu w prehistorycznych Chinach? Dzięki paleontologom wiemy również, że owsiankę (der Haferbrei) i wiele innych zbożowych kleików spożywali także dawni mieszkańcy Europy Północnej, między innymi „człowiek z Grauballe”, który żył około dwieście dziewięćdziesiąt lat przed naszą erą. A co ty lubisz jeść na śniadanie? Dasz się skusić na słynne Congee?

pl
Twoje cele
  • Wymienisz zasady komponowania zdrowego śniadania.

  • Przeanalizujesz produkty śniadaniowe pod kątem korzyści zdrowotnych.

  • Wyjaśnisz rolę substancji odżywczych dostarczanych podczas śniadania.