Man lebt nicht, um zu essen. Man isst, um zu leben.
Nie żyje się po to, aby jeść. Je się, aby żyć.
Czy wiesz, że Congee, czyli pyszny (lecker) i sycący kleik ryżowy (der Reisbrei), był chętnie jedzony na śniadanie (zum Frühstück) już 12 000 lat temu w prehistorycznych Chinach? Dzięki paleontologom wiemy również, że owsiankę (der Haferbrei) i wiele innych zbożowych kleików spożywali także dawni mieszkańcy Europy Północnej, m.in. „człowiek z Grauballe”, który żył ok. 290 lat p.n.e. A co ty lubisz jeść na śniadanie? Dasz się skusić na słynne Congee?
Czy wiesz, że Congee, czyli pyszny (lecker) i sycący kleik ryżowy (der Reisbrei), był chętnie jedzony na śniadanie (zum Frühstück) już dwanaście tysięcy lat temu w prehistorycznych Chinach? Dzięki paleontologom wiemy również, że owsiankę (der Haferbrei) i wiele innych zbożowych kleików spożywali także dawni mieszkańcy Europy Północnej, między innymi „człowiek z Grauballe”, który żył około dwieście dziewięćdziesiąt lat przed naszą erą. A co ty lubisz jeść na śniadanie? Dasz się skusić na słynne Congee?
Wymienisz zasady komponowania zdrowego śniadania.
Przeanalizujesz produkty śniadaniowe pod kątem korzyści zdrowotnych.
Wyjaśnisz rolę substancji odżywczych dostarczanych podczas śniadania.