R1XEClG1fBwgG
Zdjęcie przedstawiające krowy o jasnobrązowym umaszczeniu na ciele i białym na głowach. Znajdują się w oborze i jedzą siano.

Dlaczego żywność się psuje i jak temu zapobiegać?

Pałeczki okrężnicy powodują obniżenie jakości mleka. Są przyczyną również wczesnego wzdęcia serów oraz wad masła, takich jak gorzki smak i nieprzyjemny zapach.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Bez żywności człowiek nie jest w stanie funkcjonować przez dłuższy czas. Jednak w czasie zakupów często nabywamy więcej produktów spożywczych, niż faktycznie potrzebujemy. Gdy zaczynają się psuć lub minie termin ich ważności, to po prostu je wyrzucamy. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych Do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa mówią o marnowaniu rocznie 1,3 mld ton żywności. W praktyce oznacza to stratę aż ok. 13 produkowanej żywności. A przecież 821 mln ludzi na świecie głoduje.

Twoje cele
  • Dokonasz podziału produktów żywnościowych ze względu na podatność na procesy psucia.

  • Zdefiniujesz poszczególne metody konserwacji żywności.

  • Zaklasyfikujesz metody konserwacji żywności do fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.