Spośród wszystkich grup roślin uprawnych uprawa zbóż ma największe znaczenie. Powierzchnia zasiewów stanowi ponad 50% powierzchni gruntów ornych na świecie (wg FAO), co związane jest z łatwością uprawy i możliwością długotrwałego przechowywania ziaren. Zboża są podstawą wyżywienia ludności i zwierząt. Spośród kilkunastu gatunków uprawianych na świecie tylko kilka ma znaczenie globalne. Do najbardziej rozpowszechnionych zbóż należą: pszenica, ryż, kukurydza i jęczmień. Żyto natomiast jest zbożem szczególnie ważnym w naszym regionie.
Omówisz wymagania najważniejszych gatunków zbóż.
Scharakteryzujesz rozmieszczenie przestrzenne głównych gatunków zbóż na świecie i wyjaśnisz przyczyny tego zróżnicowania.
Przedstawisz główne tendencje zmian powierzchni zasiewów, zbiorów i plonów najważniejszych gatunków zbóż na świecie.
Porównasz czołówki głównych producentów wybranych gatunków zbóż i wyjaśnisz przyczyny tego zróżnicowania.