Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rx1pVtFEJvVHa
Zdjęcie przedstawia pole uprawne. W równych rzędach są posadzone rośliny uprawne oddzielone pasami ziemi. W tle są pola.

Rozmieszczenie upraw zbóż na świecie

Źródło: Pixabay License, https://pixabay.com/pl/service/terms/#license, dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl.

Spośród wszystkich grup roślin uprawnych uprawa zbóż ma największe znaczenie. Powierzchnia zasiewów stanowi ponad 50% powierzchni gruntów ornych na świecie (wg FAO), co związane jest z łatwością uprawy i możliwością długotrwałego przechowywania ziaren. Zboża są podstawą wyżywienia ludności i zwierząt. Spośród kilkunastu gatunków uprawianych na świecie tylko kilka ma znaczenie globalne. Do najbardziej rozpowszechnionych zbóż należą: pszenica, ryż, kukurydza i jęczmień. Żyto natomiast jest zbożem szczególnie ważnym w naszym regionie.

Twoje cele
  • Omówisz wymagania najważniejszych gatunków zbóż.

  • Scharakteryzujesz rozmieszczenie przestrzenne głównych gatunków zbóż na świecie i wyjaśnisz przyczyny tego zróżnicowania.

  • Przedstawisz główne tendencje zmian powierzchni zasiewów, zbiorów i plonów najważniejszych gatunków zbóż na świecie.

  • Porównasz czołówki głównych producentów wybranych gatunków zbóż i wyjaśnisz przyczyny tego zróżnicowania.