Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RSOvkIBWh1NGy
Zdjęcie przedstawia pęczek marchewki.

Addycja cząsteczek typu HX do wiązania podwójnego – reguła Markownikowa?

Dobrym źródłem karotenów – węglowodorów zwierających sprzężony układ wiązań podwójnych – jest świeża marchew.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Reakcje addycji dotyczą głównie węglowodorów nienasyconych, wśród których znajdują się związki zawierające wiązania podwójne. Jako przykład można wymienić terpeny oraz karoteny. Te drugie są pomarańczowożółtymi organicznymi barwnikami roślinnymi, występującymi m.in. w wielu warzywach i owocach. Co istotne, karoteny to związki, w których występują wieloatomowe układy sprzężonych wiązań podwójnych. Czy wiesz, że w przypadku tych związków możliwa jest addycja halogenowodoru do wiązania podwójnego? Czy wiesz, jaka reguła określa kierunek reakcji addycji do podwójnego wiązania węgiel−węgiel (-C=C-)? Czy potrafisz ją opisać?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcia czynnik elektrofilowy oraz czynnik nukleofilowy.

  • Przeanalizujesz mechanizm addycji elektrofilowej cząsteczek typu HX do wiązania podwójnego.

  • Zastosujesz regułę Markownikowa w reakcjach addycji.

  • Zapiszesz równania addycji elektrofilowej cząsteczek halogenowodorów do wiązania podwójnego.