Reakcje addycji dotyczą głównie węglowodorów nienasyconych, wśród których znajdują się związki zawierające wiązania podwójne. Jako przykład można wymienić terpeny oraz karoteny. Te drugie są pomarańczowożółtymi organicznymi barwnikami roślinnymi, występującymi m.in. w wielu warzywach i owocach. Co istotne, karoteny to związki, w których występują wieloatomowe układy sprzężonych wiązań podwójnych. Czy wiesz, że w przypadku tych związków możliwa jest addycja halogenowodoru do wiązania podwójnego? Czy wiesz, jaka reguła określa kierunek reakcji addycji do podwójnego wiązania węgiel−węgiel ()? Czy potrafisz ją opisać?
Wyjaśnisz pojęcia czynnik elektrofilowy oraz czynnik nukleofilowy.
Przeanalizujesz mechanizm addycji elektrofilowej cząsteczek typu HX do wiązania podwójnego.
Zastosujesz regułę Markownikowa w reakcjach addycji.
Zapiszesz równania addycji elektrofilowej cząsteczek halogenowodorów do wiązania podwójnego.