Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1JPXunMzxHdb
Zdjęcie przedstawia herbatę z kawałkami owoców w przezroczystej filiżance.

Sporządzanie roztworów o określonym stężeniu procentowym

Słynny zwyczaj popijania popołudniowej herbaty (tzw. five o’clock) został wprowadzony w Anglii w okolicach <math aria‑label="dziewiętnastego">XIX wieku.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Tradycję popijania popołudniowej herbaty zapoczątkowała księżna Anna Russell, która, nie mogąc doczekać się kolacji, prosiła o podawanie potajemnie herbaty między godziną 16.18. Niższe sfery zaczęły naśladować księżną i z czasem five o’clock przyjął się na stałe. Sposób parzenia herbaty, jego rodzaj oraz dodatki ulegały rozmaitym modyfikacjom. W całej Europie pijano herbatę z mlekiem, miodem, cytryną lub cukrem. A jaka jest polska tradycyjna herbata? Czarna z dodatkiem cukru czy gorzka? Jak słodką pijemy herbatę skoro jedna łyżeczka cukru ma masę około 5 gramów, a w szklance mieści się około 220 cm3 herbaty?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcia: stężenie procentowe, rozpuszczalnik, substancja rozpuszczona, roztwór, rozcieńczanie, zatężanie.

  • Poznasz sposoby zmiany stężenia procentowego.

  • Ocenisz poprawność wykonywanych czynności podczas sporządzania roztworów o określonym stężeniu procentowym.

  • Zaproponujesz metodę sporządzenia roztworu o określonym stężeniu procentowym.