Tradycję popijania popołudniowej herbaty zapoczątkowała księżna Anna Russell, która, nie mogąc doczekać się kolacji, prosiła o podawanie potajemnie herbaty między godziną a Niższe sfery zaczęły naśladować księżną i z czasem five o’clock przyjął się na stałe. Sposób parzenia herbaty, jego rodzaj oraz dodatki ulegały rozmaitym modyfikacjom. W całej Europie pijano herbatę z mlekiem, miodem, cytryną lub cukrem. A jaka jest polska tradycyjna herbata? Czarna z dodatkiem cukru czy gorzka? Jak słodką pijemy herbatę skoro jedna łyżeczka cukru ma masę około gramów, a w szklance mieści się około herbaty?
Zdefiniujesz pojęcia: stężenie procentowe, rozpuszczalnik, substancja rozpuszczona, roztwór, rozcieńczanie, zatężanie.
Poznasz sposoby zmiany stężenia procentowego.
Ocenisz poprawność wykonywanych czynności podczas sporządzania roztworów o określonym stężeniu procentowym.
Zaproponujesz metodę sporządzenia roztworu o określonym stężeniu procentowym.