Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RJ1ChB9XWJh8l
Ilustracja przedstawia czerwone krwinki w postaci dysków. Znajdują się w czerwonym tunelu.

Wirtualny mikroskop. Krew

Krew jest tkanką płynną, która odpowiada za transport substancji odżywczych oraz produktów przemiany materii. Składa się z osocza (55% krwi) i elementów morfotycznych (45% krwi).
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Krew to specjalny rodzaj tkanki łącznej właściwy dla kręgowców (w tym również dla człowieka). Ma ona płynną postać, dzięki czemu może krążyć po organizmie i zaopatrywać w substancje odżywcze i tlen wszystkie jego komórki oraz odbierać z nich produkty przemiany materii. Tym samym krew pełni niezwykle ważną funkcję: zapewnia łączność między poszczególnymi częściami ciała. Płynną postać nadaje krwi osocze, w nim zaś zawieszone są tzw. elementy morfotyczne: komórki – krwinki czerwone (erytrocyty) i krwinki białe (leukocyty) oraz fragmenty komórek – płytki krwi (trombocyty). Składniki te można dostrzec jedynie podczas obserwacji pod mikroskopem – obecnie istnieje wiele technik mikroskopowych pozwalających na wizualizację krwinek, a także organelli komórkowych czy cząsteczek w żywej komórce.

Twoje cele
  • Omówisz różnorodne techniki mikroskopowe.

  • Przedstawisz zasady przygotowania preparatu mikroskopowego.

  • Dokonasz obserwacji mikroskopowej rozmazu krwi.

  • Zidentyfikujesz na preparacie mikroskopowym poszczególne elementy morfotyczne krwi.

  • Wykonasz samodzielny schematyczny rysunek wybranych komórek krwi.