Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1YTnVZfhLCSQ
Zdjęcie przedstawia suto zastawiony stół, nakryty dla czterech osób. Nad nim unosi się para rąk – jedna z nich trzyma biały kubek z kawą, natomiast druga, z paznokciami pomalowanymi na czerwono sięga po coś. Potrawy na stole to między innymi szakszuka, różnego rodzaju sałatki oraz gofry z bitą śmietaną i owocami.

Apetyt – regulacja hormonalna i uwarunkowania genetyczne

Apetyt jest stanem psychicznym wynikającym z chęci spożycia danego pokarmu lub grupy pokarmów. Natomiast głodem nazywamy fizjologiczne odczucie związane z niedoborem pożywienia i składników pokarmowych.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Za koordynowanie zachowań żywieniowych odpowiadają m.in. ośrodek głodu i ośrodek sytości zlokalizowane w podwzgórzu mózgowia. Normy kulturowe, stres, temperatura, a także wygląd i zapach pokarmów regulują tzw. zachowania żywieniowe zewnętrzne. Z kolei zachowania żywieniowe wewnętrzne zależą od uczucia głodu i pragnienia kontrolowanych przez neuropeptydy – hormony tkanki tłuszczowej i przewodu pokarmowego. Na zachowania te wpływają także przyjemne odczucia związane ze spożywaniem pokarmów.

Twoje cele
  • Poznasz najważniejsze hormony regulujące łaknienie.

  • Przeanalizujesz mechanizm działania leptyny.

  • Opiszesz genetyczne uwarunkowania otyłości związane z genami kodującymi leptynę.