R1YTnVZfhLCSQ
Zdjęcie przedstawia suto zastawiony stół, nakryty dla czterech osób. Nad nim unosi się para rąk – jedna z nich trzyma biały kubek z kawą, natomiast druga, z paznokciami pomalowanymi na czerwono sięga po coś. Potrawy na stole to między innymi szakszuka, różnego rodzaju sałatki oraz gofry z bitą śmietaną i owocami.

Apetyt – regulacja hormonalna i uwarunkowania genetyczne

Apetyt jest stanem psychicznym wynikającym z chęci spożycia danego pokarmu lub grupy pokarmów. Natomiast głodem nazywamy fizjologiczne odczucie związane z niedoborem pożywienia i składników pokarmowych.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Za koordynowanie zachowań żywieniowych odpowiadają m.in. ośrodek głodu i ośrodek sytości zlokalizowane w podwzgórzu mózgowia. Normy kulturowe, stres, temperatura, a także wygląd i zapach pokarmów regulują tzw. zachowania żywieniowe zewnętrzne. Z kolei zachowania żywieniowe wewnętrzne zależą od uczucia głodu i pragnienia kontrolowanych przez neuropeptydy – hormony tkanki tłuszczowej i przewodu pokarmowego. Na zachowania te wpływają także przyjemne odczucia związane ze spożywaniem pokarmów.

Twoje cele
  • Poznasz najważniejsze hormony regulujące łaknienie.

  • Przeanalizujesz mechanizm działania leptyny.

  • Opiszesz genetyczne uwarunkowania otyłości związane z genami kodującymi leptynę.