Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RMjHXOlqo37AY
Na ilustracji widoczne są znajdujące się pod mikroskopem kolonie bakterii o fioletowym i różowym zabarwieniu.

Bakterie Gram‑dodatnie i Gram‑ujemne

Bakterie Gram‑dodatnie (fioletowe) oraz Gram‑ujemne (czerwone) widoczne w mikroskopie świetlnym (powiększenie 1000×).
Źródło: Marc Perkins, Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.

Pierwszą obserwację bakterii przeprowadził w 1686 r. Antoni van Leeuwenhoek (czyt. Lewenhuk), który użył do tego własnoręcznie wykonanego mikroskopu. Dwieście lat później, w 1884 r., Hans Christian Gram opracował metodę barwienia komórek bakterii w celu rozpoznania budowy ich ściany komórkowej. Na tej podstawie możliwe jest zróżnicowanie bakterii na Gram‑dodatnie lub Gram‑ujemne. Obecnie metoda Grama jest standardową techniką wykorzystywaną w mikrobiologii.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram‑dodatnich i Gram‑ujemnych.

  • Przeanalizujesz etapy barwienia metodą Grama.

  • Zaplanujesz i przeprowadzisz doświadczenie barwienia bakterii metodą Grama.