Ilustracja przedstawia rozwój żachw z gatunków Molgula occidentalis oraz Ciona intestinalis. Po lewej stronie są żachwy z gatunku Molgula occidentalis. Na ilustracji mają one fioletowe zabawienie. Widać na niej okrągłe komórki, które się kolejno dzielą. W pewnym etapie tworzy się główka, która następnie się wydłuża, a następnie z tylnej części główki powstaje ogon. Po przeciwnej stronie przedstawiony jest z kolei rozwój gatunku Ciona intestinalis - na ilustracji są zabarwione na zielono. Podobnie jak w przypadku poprzedniego gatunku powstają one przez podział komórek. W pewnym etapie tworzy się również główka. Z kolei ogon jest bardziej zaokrąglony, a w późniejszym etapie sporo dłuższy.
Kryteria podziału i typy bruzdkowania
Rozwój zarodkowy żachw z gatunków Molgula occidentalis (po lewej) oraz Ciona intestinalis (po prawej).
Źródło: eLife - the journal, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
Po zapłodnieniu komórki jajowej powstaje diploidalna komórka – zygota. Ulega ona wielokrotnym podziałom mitotycznym, co nazywamy bruzdkowaniem. Przebieg tego procesu zależy od typu komórki jajowej, a także zawartości i rozmieszczenia w niej żółtka.
Twoje cele
Poznasz przebieg rozwoju zygoty do stadium gastruli.
Omówisz podział komórek jajowych w zależności od ilości i lokalizacji żółtka.
Wykażesz zależności pomiędzy rodzajem komórki jajowej a typem bruzdkowania.