Glin jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi. Wchodzi w skład wielu minerałów, m.in. boksytów, skaleni, mik, kriolitów, rubinów czy szafirów. Jego rozpuszczalne związki mogą być przyswajane przez rośliny, które są uprawiane na glebach o odczynie kwasowym. Czy wiesz, że do takich roślin należy chociażby czarny pieprz, kminek, tymianek oraz majeranek? Czy wiesz, że jony glinu mogą dostać się do naszego organizmu różnymi sposobami – drogą pokarmową lub przez skórę? Myślisz, że są korzystne dla naszego zdrowia? Czy chcesz poznać odpowiedzi na te pytania?
Wymienisz i opiszesz działanie jonów/związków glinu w organizmie człowieka.
Wyjaśnisz, dlaczego jonów/związków glin wykazuje działanie toksyczne względem organizmu ludzkiego.
Skorelujesz konkretne działanie jonów/związków glinu z chorobą, którą może wywoływać.
Na podstawie obowiązującej dawki i normy obliczysz i ocenisz, czy dany produkt spożywczy lub woda pitna nadaje się do spożycia przez człowieka.