Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RMnAFCoKlAvY1
Zdjęcie przedstawia trzy brązowe jaja kurze po lewej stronie, jedno po środku jest rozbite i ma w środku żółtko i białko, a po prawej stronie znajduje się kilka skorupek ułożonych jedna na drugiej.

Produkujemy polipeptydy

W skład jajek wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne – tzn. te, których nasz organizm nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musimy je dostarczać z pokarmem. Jajka więc zawierają pełnowartościowe białko. Co więcej, dwa jaja o masie <math aria‑label="pięćdziesięciu pięciu gramów">55 g każde pokrywają w <math aria‑label="trzydziestu pięciu procentach">35% dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

1951 roku Harold Urey wysunął hipotezę dotyczącą składu pierwotnej atmosfery ziemskiej. Według jego przewidywań, tlen w postaci wolnej nie występował, a tylko para wodna, wodór, amoniak i metan. Następnie Stanley Miller dowiódł eksperymentalnie, że niezbędne do życia aminokwasy mogły powstać na Ziemi w wyniku prostych procesów chemicznych. Miller, w wyniku swojego eksperymentu, zsyntezował ich aż 12. To, że na Ziemi pojawiły się aminokwasy, stanowiło niemały przełom, ponieważ z nich otrzymywane są białka, które stanowią podstawę struktur wszystkich żywych komórek.

Twoje cele
  • Przedstawisz klasyfikację peptydów.

  • Przeanalizujesz reakcję kondensacji aminokwasów.

  • Zapiszesz równania reakcji kondensacji aminokwasów do di- i tripeptydów.