Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Klasyfikacja peptydów

Najczęściej podziału peptydów dokonuje się ze względu na liczbę budujących je aminokwasówaminokwasy (skrót aa lub AA, od ang. amino acids)aminokwasów. Cząsteczki peptydów, które są zbudowane z dwóch aminokwasów, nazywamy dipeptydami, a z trzech — tripeptydami itd.

Peptydy, o cząsteczkach zawierających mniej niż 10 reszt aminokwasowych, są określane jako oligopeptydy, a zawierające do ok. 100 reszt — jako polipeptydy. Związki, których cząsteczki są zbudowane z ponad 100 reszt, są określane jako białkabiałkabiałka.

Najczęściej występujące peptydy to heteropeptydy. Są zbudowane z reszt różnych aminokwasów. Peptydy, które zawierają ciąg tych samych reszt aminokwasowych, nazywamy homopeptydami.

Innego podziału dokonuje się ze względu na kształt cząsteczki (peptydy liniowe oraz cykliczne).

bg‑yellow

Synteza polipeptydów

Peptydy powstają w wyniku reakcji kondensacji, podczas której między grupą karboksylową (COOH) i grupą aminową (NH2) tworzy się wiązanie peptydowe. Produktem ubocznym tej reakcji jest cząsteczka wody. Ogólny schemat reakcji kondensacji przedstawiono poniżej.

R1abNVn5U9tdv1
Ogólny schemat reakcji kondensacji aminokwasów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykład kondensacji aminokwasów do dipeptydu:

RyP0Rxfi5mdt41
Równanie reakcji kondensacji alaniny z seryną z zaznaczonym wiązaniem peptydowym i powstającą cząsteczką wody jako produktem ubocznym
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykład kondensacji aminokwasów do tripeptydu:

REMs6V59epXYH1
Równanie reakcji kondensacji aminokwasów do tripeptydu. W powyższym przykładzie w reakcji bierze udział metionina, alanina i prolina z zaznaczonymi wiązaniami peptydowymi i powstającymi dwiema cząsteczkami wody jako produktami ubocznymi.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Pierwsza synteza peptydu

Glicyloglicyna jest dipeptydem, zbudowanym z reszt aminokwasowych dwóch glicyn. To najprostszy peptyd.

R13c0jdL2r2dk
Wzór półstrukturalny glicyloglicyny (Gly‑Gly)
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Po raz pierwszy został zsyntezowany przez Emila FischeraErnesta Forneau1901 roku badacze otrzymali ów peptyd, gotując 2,5-diketopiperynazę (bezwodnik glicyny) z kwasem solnym.

Ciekawostka

Jak organizmy produkują peptydy?

Biosynteza białek to ogół procesów enzymatycznych, które zachodzą w żywych organizmach, co prowadzi do łączenia się aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe o specyficznej sekwencji aminokwasów. Procesy te są uwarunkowane genetycznie. Za syntezę polipeptydów odpowiada proces translacji. Jest to drugi etap biosyntezy białek, podczas którego na podstawie informacji zapisanej w nici mRNA, syntezowany jest polipeptyd. Proces ten jest katalizowany przez rybosom obejmujący podjednostkami przesuwającą się nić mRNA.

Dla zainteresowanych

W laboratoriach synteza peptydów opiera się głównie na syntezie na nośniku stałym. Ma ona charakter wieloetapowy, przez co wymagana jest konieczność kontrolowania poszczególnych procesów.

Nośnikiem w tej metodzie mogą być żywice, do których przyłączone zostały grupy aminowe (NH2). Następnie do naczynia wprowadza się odpowiedni rozpuszczalnik, aminokwasy z zablokowaną grupą aminową oraz zablokowanymi grupami bocznymi. Najczęściej jako grupy chroniące (blokujące) N-koniec stosuje się Boc (tert-butoksykarbonyl) oraz Fmoc (9-fluorenylometoksykarbonyl).

Potem wymywa się aminokwasy, które nie uległy przyłączeniu. Aby sprawdzić, czy zaszła reakcja między wolną (reaktywną) grupą aminową a C‑końcem wprowadzonego aminokwasu, należy wykonać test Kaisera. Kolejnym krokiem jest dodanie nowego rozpuszczalnika i usunięcie grupy blokującej N-koniec. Etapy te powtarza się aż do uzyskania oczekiwanej długości peptydu.

Powyższy sposób został zaproponowana w 1963 roku przez R.B. Merrifield’a, późniejszego laureata Nagrody Nobla.

Słownik

białka
białka

związki wielkocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych (aminokwasy), połączonych wiązaniem peptydowym; występują we wszystkich żywych organizmach

aminokwasy (skrót aa lub AA, od ang. amino acids)
aminokwasy (skrót aa lub AA, od ang. amino acids)

związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, które zawierają w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (NH2); występują powszechnie w organizmach zwierzęcych, w roślinach i drobnoustrojach

Bibliografia

Berg J. M., Stryer L., Tymoczko J. L., Gatto G. J., Biochemia, Warszawa 2018.