Curious Food
Kulinarne osobliwości
Większości z nas jedzenie kojarzy się z przyjemnością, mówi się nawet, że jemy oczami. Czasem jednak popularne dania z różnych stron świata wprawiają nas w osłupienie swoim wyglądem, zapachem lub smakiem. Dla niektórych smażone świerszcze czy ser z żywymi larwami to prawdziwe rarytasy, a nie odrzucające ciekawostki. Będąc przy temacie obrzydzenia: czy zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego niektóre dania powodują w nas tak negatywne emocje? Jak dokładnie działa obrzydzenie i skąd się bierze? W tym materiale zapoznasz się z różnego rodzaju oryginalnymi potrawami, które jada się na świecie, i sprawdzisz, dlaczego mogą powodować w tobie nieprzyjemne odczucia.
Na podstawie przeczytanych i wysłuchanych tekstów poznasz słownictwo związane z nietypowymi potrawami, aby wyjaśnić, którą z nich chciałbyś/chciałabyś spróbować.
Grając w grę edukacyjną poznasz idiomy związane z jedzeniem, aby opisać czynność, której najbardziej nie lubisz robić podczas gotowania.
Korzystając z nowo poznanych wyrażeń, napiszesz do przyjaciela/przyjaciółki z Anglii e‑mail, w którym opowiesz o swojej wizycie w szwedzkim Muzeum Obrzydliwego Jedzenia.