Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1H9jiB3I7oKf
Zdjęcie przedstawia przeźroczysty, szklany kieliszek na krótkiej nóżce wypełniony złocistym płynem na żółto-pomarańczowym tle.

Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle

W IV w. p.n.e. w Mezopotamii uwarzono pierwsze piwo.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Biotechnologia tradycyjna towarzyszy człowiekowi od czasów starożytnych. Wykorzystanie organizmów naturalnie występujących w przyrodzie i ich metabolizmu w celu uzyskania konkretnych produktów to nie tylko dawne, zapomniane już techniki. Biotechnologia tradycyjna zmieniła się na przestrzeni wieków, jednak nadal odgrywa znaczącą rolę w przemyśle. 

Twoje cele
  • Opiszesz, czym jest biotechnologia tradycyjna.

  • Dokonasz analizy różnych przykładów zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle.

  • Przedstawisz, czym jest fermentacja i jakie ma znaczenie w przemyśle.

  • Ocenisz, czy do produkcji antybiotyków wykorzystywana jest biotechnologia tradycyjna.