Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy to branża, w której ważną rolę odgrywa metabolizm mikroorganizmów. Proces, w którym niektóre bakterie i grzyby uzyskują energię z fermentacji, ma szerokie zastosowanie m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie i browarnictwie.

bg‑gray2

Fermentacja alkoholowa

Jednym z najważniejszych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym jest fermentacja alkoholowafermentacja alkoholowafermentacja alkoholowa, przeprowadzana przez drożdże z rodzaju Saccharomyces. Proces ten polega na beztlenowym rozkładzie cukrów prostych do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, z wydzieleniem energii magazynowanej w ATP. To właśnie cząsteczki COIndeks dolny 2 odpowiadają za spulchnienie chleba czy ciasta drożdżowego. Jednak największe znaczenie fermentacja tego typu ma w przemyśle alkoholowym.

RseOygkht5Jcl
Za fermentację alkoholową odpowiadają drożdże z rodzaju Saccharomyces.
Źródło: Mogana Das Murtey and Patchamuthu Ramasamy, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Fermentacja mlekowa

W piekarnictwie istotne są także inne rodzaje fermentacji. Zakwas stosowany do wypiekania chleba zawiera bakterie kwasu mlekowego, m.in. z rodzaju Lactobacillus, które dodatkowo przeprowadzają fermentację mlekowąfermentacja mlekowafermentację mlekowąoctowąfermentacja octowaoctową. Powstające wówczas kwasy: mlekowy i octowy nadają wypiekom specyficzny smak i aromat.

RzeYvARMAymK8
Hodowla pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus. Bakterie te są powszechnie wykorzystywane przy produkcji wyrobów mlecznych.
Źródło: A doubt, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
R18sVczXXlyvE1
Produkty kiszone stanowią bardzo wartościowy składnik diety.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Fermentacja mlekowa to również ważny proces biotechnologiczny w przemyśle mleczarskim – dzięki wykorzystaniu bakterii z rodzaju LactobacillusLeuconostoc możliwe jest wytwarzanie produktów z mleka, takich jak sery, jogurty, maślanki czy kefiry. Wiele z nich to produkty probiotyczne – zawierające żywe kultury bakterii, które stanowią składnik ludzkiej flory bakteryjnej. Mają one zdolność zasiedlania układu pokarmowego człowieka, co pozwala na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit i tym samym wpływa na zdrowie całego organizmu.

RymnRSEqTONKu
Lactobacillus acidophilus – gatunek pałeczek kwasu mlekowego, powszechnie wykorzystywanych przy produkcji wyrobów mlecznych. Jednym z mlecznych produktów probiotycznych jest mleko acidofilne, tworzone dzięki aktywności bakterii Lactobacillus acidophilus. Jego spożywanie wpływa m.in. na: poprawę trawienia laktozy u osób zmagających się z jej nietolerancją, wzmocnienie układu odpornościowego, regulację poziomu cholesterolu w surowicy. Jogurty z dodatkiem mleka acidofilnego określa się jako „biojogurty”, ze względu na ich prozdrowotne właściwości.
Źródło: Bob Blaylock, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Oprócz typowych bakterii kwasu mlekowego wyróżnia się także bakterie fermentacji pseudomlekowej, np. z rodzaju Escherichia. Produktami ich aktywności są kwas mlekowy, a także dwutlenek węgla, kwas octowy lub alkohol etylowy. Zarówno bakterie mlekowe, jak i pseudomlekowe wykorzystuje się do przygotowania kiszonek. Kwas mlekowy odgrywa w tym przypadku rolę związku konserwującego – zapobiega zachodzeniu procesów gnilnych. Zazwyczaj jako pierwsze rozwijają się bakterie fermentacji pseudomlekowej, wstępnie zakwaszające środowisko, dzięki czemu mogą się rozwinąć bakterie właściwej fermentacji mlekowej.

Bakterie kwasu mlekowego są stosowane również w przemyśle mięsnym do produkcji wędlin surowo dojrzewających, np. salami, polędwicy i szynki. Proces ten umożliwia  przedłużenie trwałości wędlin i mięs oraz uzyskanie korzystnego smaku i odpowiedniej struktury.

bg‑gray2

Fermentacja octowa

Innym rodzajem przemian metabolicznych jest fermentacja octowafermentacja octowafermentacja octowa. Proces ten przeprowadzają bakterie z rodzaju Acetobacter, które wykorzystuje się do produkcji octu, czyli roztworu kwasu octowego. Ocet hamuje namnażanie się drobnoustrojów, dlatego służy do konserwowania żywności. Kwas octowy stosowany jest także w produkcji barwników, rozpuszczalników, tworzyw sztucznych i leków, np. aspiryny.

bg‑azure

Inne przykłady wykorzystania biotechnologii tradycyjnej

1
Przemysł włókienniczy

Grzyby Mucor plumbeus z rodziny pleśniakowatych (Mucoraceae) i Rhizopus nigricans z rodziny Rhizopodaceae oraz bakterie Bacillus comessi z rodziny Bacillaceae to mikroorganizmy, które mają zdolność prowadzenia fermentacji masłowej. W procesie tym wykorzystują pektyny – polisacharydy zawarte w łodygach roślin. Rozkład pektyn prowadzi do wytworzenia się kwasu masłowego, o charakterystycznym przykrym zapachu, oraz oddzielenia włókien od zdrewniałych części łodygi. Z tego powodu fermentacja masłowa wykorzystywana jest w przemyśle włókienniczym do pozyskiwania włókien przędnych lnu i bawełny w procesie roszenia.

R1PLbEc5B8FdO
Włókna lnu oddzielane są od łodyg w procesie fermentacji masłowej.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Przemysł ciężki

Bakterie z rodzaju Clostridium w warunkach beztlenowych przeprowadzają fermentację acetonowo‑butanolową. W jej wyniku produkowane są butanol i aceton, mające zastosowanie w przemyśle.

Fermentacja tego typu miała duże znaczenie w przemyśle militarnym w trakcie II wojny światowej, podczas której acetonu używano do produkcji materiałów wybuchowych, natomiast z butanolu, po dalszej obróbce chemicznej, produkowano kauczuk, a z niego opony do pojazdów wojskowych.

Obecnie fermentację acetonowo‑butanolową wykorzystuje się do produkcji butanolu jako dodatku do benzyny. Prowadzone są również prace w kierunku zastosowania butanolu jako biopaliwa.

R9ypycXycJh34
Przykład bakterii należących do rodzaju ClostridiumClostridium difficile. Fotografię wykonano za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego w powiększeniu 3006×.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Przemysł farmaceutyczny

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się zdolność mikroorganizmów do syntezy określonych związków, stosowanych jako leki lub suplementy. Jednym z przykładów takich substancji są antybiotyki, których celem jest zwalczanie niepożądanych bakterii lub grzybów.

Biotechnologia farmaceutyczna pozwala na produkcję na masową skalę m.in.:

  • antybiotyków (np. tetracyklin, streptomycyny i cefalosporyn);

  • enzymów i aminokwasów;

  • hormonów (w tym insuliny i hormonu wzrostu);

  • witamin: A, BIndeks dolny 12, C i DIndeks dolny 3.

Dzięki metodom biotechnologii farmaceutycznej otrzymywane są także szczepionki i przeciwciała monoklonalne – substancje stosowane m.in. w terapii nowotworów, transplantologii i chorobach immunosupresyjnych. Przeciwciała monoklonalne pozyskiwane są od zwierząt.

R10RVKxpvPmHQ
Proces otrzymywania przeciwciał monoklonalnych może być prowadzony na różną skalę. Często wykorzystuje się do tego duże, szklane butle.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Słownik

biopaliwa
biopaliwa

paliwa powstałe w wyniku przetworzenia biomasy, czyli produktów organizmów żywych: roślin, zwierząt lub mikroorganizmów

fermentacja alkoholowa
fermentacja alkoholowa

fermentacja etanolowa, enzymatyczny proces beztlenowego rozkładu sacharydów (głównie heksoz) na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, dostarczający różnym drobnoustrojom i roślinom energii magazynowanej w postaci adenozynotrifosforanu (ATP)

fermentacja masłowa
fermentacja masłowa

beztlenowy proces enzymatycznego rozkładu sacharydów na kwas masłowy, kwas octowy, dwutlenek węgla i wodór, dokonywany przez niektóre gatunki bakterii 

fermentacja mlekowa
fermentacja mlekowa

beztlenowy proces enzymatycznego rozkładu sacharydów na kwas mlekowy (tzw. homofermentacja mlekowa) lub na kwas mlekowy i inne produkty, m.in. etanol (tzw. heterofermentacja mlekowa)

fermentacja octowa
fermentacja octowa

enzymatyczny proces utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego