Każda cząsteczka cukru prostego (monosacharydu) posiada w swojej budowie przynajmniej dwie grupy hydroksylowe, a im więcej atomów węgla występuje w cząsteczce danego cukru, tym więcej występuje również grup hydroksylowych. Oprócz nich, cukry proste w formie łańcuchowej zawierają również grupę aldehydową (aldozy) lub grupę karbonylową (ketozy). Ze względu na fakt występowania dwóch rodzajów grup funkcyjnych w jednej cząsteczce, cukry proste zwane są dwufunkcyjnymi pochodnymi węglowodorów. W jaki sposób możemy potwierdzić obecność poszczególnych grup funkcyjnych w cząsteczkach tych cukrów?
Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenie, którego celem jest sprawdzenie obecności grup hydroksylowych w cząsteczce cukru.
Zaprojektujesz i przeprowadzisz doświadczenia, których wynik potwierdzi obecność grupy aldehydowej lub karbonylowej w cząsteczce cukru.
Nazwiesz produkt reakcji glukozy z kwasem azotowym(V) przeprowadzonej w podwyższonej temperaturze.
Wyznaczysz produkty procesu redukcji glukozy.