Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rhjz7GChhAy2j
Zdjęcie przedstawia świnie w chlewiku. Na pierwszym planie jest młoda świnia. Jej skóra jest różowa, pokryta jasną szczeciną. Świnia ma klapnięte jedno ucho.

Cele hodowli trzody chlewnej. Rozmieszczenie i wielkość pogłowia trzody na świecie

Źródło: Pixabay License, https://pixabay.com/pl/service/terms/#license, dostępny w internecie: pixabay.com.

Trzoda chlewna jest hodowlaną nazwą świni domowej (pochodzącej od dzika). Wyróżniamy dorosłe samce rozpłodowe (knury), dorosłe samce nierozpłodowe (wieprze), samice (lochy) oraz młode osobniki (warchlaki, prosięta). Hodowla trzody chlewnej rozwija się w kilku kierunkach, w zależności od tego, jakie produkty chcemy uzyskać.

Twoje cele
  • Podasz przykłady czynników sprzyjających i niesprzyjających chowowi i hodowli trzody chlewnej.

  • Wymienisz i scharakteryzujesz główne kierunki chowu trzody chlewnej.

  • Rozróżnisz typy chowu trzody chlewnej.

  • Przedstawisz dynamikę zmian wielkości pogłowia trzody chlewnej na świecie oraz określisz ich główne przyczyny.

  • Wskażesz na mapie główne rejony koncentracji trzody chlewnej oraz je scharakteryzujesz.

  • Porównasz między sobą państwa o różnym pogłowiu i obsadzie trzody chlewnej.