Zdajesz sobie sprawę, jak wielu rzeczy używasz, których składnikiem są poszczególne kwasy karboksylowe? Kwas etanowy – inaczej kwas octowy, o wzorze – jest bezbarwną cieczą o charakterystycznej ostrej woni i używamy go w kuchni jako dodatek do potraw lub przetworów. Kwas stearynowy, o wzorze , w warunkach pokojowych jest bezwonnym ciałem stałym, a wykorzystujemy go do produkcji świec. O podobnym wzorze sumarycznym znamy także kwas oleinowy, , który w warunkach pokojowych jest bezbarwną oleistą cieczą oraz głównym składnikiem m.in. dobrego dla naszego zdrowia tranu. Zmiany właściwości kwasów karboksylowych zależą od ich budowy cząsteczkowej – o czym przekonasz się już za moment, w dalszej części materiału.
Powtórzysz budowę kwasów karboksylowych.
Uzgodnisz równania reakcji z udziałem kwasów karboksylowych.
Poznasz właściwości kwasów karboksylowych.
Wyjaśnisz, co wpływa na zmiany danej właściwości kwasów karboksylowych.