Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rl0bRsmYkWqLz
Zdjęcie przedstawia siedzącą na młodych liściach drzewa mrówkę.

Kwasy karboksylowe - podsumowanie właściwości

Kwas metanowy, czyli inaczej kwas mrówkowy, występuje m.in. we włoskach parzących pokrzyw oraz w jadzie mrówek , a jego wniknięcie do skóry wywołuje silny ból. Wydzielany jest także przez rosiczki w celu rozpuszczenia zdobyczy.
Źródło: diego_torres, dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Zdajesz sobie sprawę, jak wielu rzeczy używasz, których składnikiem są poszczególne kwasy karboksylowe? Kwas etanowy – inaczej kwas octowy, o wzorze CH 3 COOH – jest bezbarwną cieczą o charakterystycznej ostrej woni i używamy go w kuchni jako dodatek do potraw lub przetworów. Kwas stearynowy, o wzorze C 17 H 35 COOH , w warunkach pokojowych jest bezwonnym ciałem stałym, a wykorzystujemy go do produkcji świec. O podobnym wzorze sumarycznym znamy także kwas oleinowy, C 17 H 33 COOH , który w warunkach pokojowych jest bezbarwną oleistą cieczą oraz głównym składnikiem m.in. dobrego dla naszego zdrowia tranu. Zmiany właściwości kwasów karboksylowych zależą od ich budowy cząsteczkowej – o czym przekonasz się już za moment, w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Powtórzysz budowę kwasów karboksylowych.

  • Uzgodnisz równania reakcji z udziałem kwasów karboksylowych.

  • Poznasz właściwości kwasów karboksylowych.

  • Wyjaśnisz, co wpływa na zmiany danej właściwości kwasów karboksylowych.