Żywność ekologiczna to taka, która wytwarzana jest przy użyciu naturalnych substancji i poprzez wykorzystanie naturalnych procesów. W Polsce stale rośnie zainteresowanie tego typu żywnością, jednakże jest ono nadal zdecydowanie mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej. Otrzymanie certyfikatu zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego jest dla producenta prestiżowym wyróżnieniem i kluczem do uzyskania przewagi konkurencyjnej na rynku, a dla konsumenta – gwarantem ekologicznego pochodzenia produktu i jego wysokiej jakości. Kupujący – zwłaszcza w miastach – nie są w stanie zweryfikować „ekologiczności” produktu, dlatego potrzebują potwierdzenia w postaci odpowiedniego oznakowania na etykiecie (np. logo unijnej produkcji ekologicznej). Należy mieć na uwadze, że nie każda żywność pochodzącą z upraw konwencjonalnych ma gorsze wartości odżywcze od ekologicznej i coraz częściej również ona nie zawiera substancji dodatkowych. Dowiedziono jednak, że produkcja i konsumpcja żywności ekologicznej przyczynia się do ochrony środowiska przyrodniczego. Na przykład, nie używając pestycydów, nie wpływamy negatywnie na metabolizm zwierząt.
Określisz poziom rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce i na świecie.
Omówisz zasady kontroli i certyfikowania żywności ekologicznej w Polsce.
Rozpoznasz oznakowania żywności ekologicznej.
Ocenisz jakość żywnościowych produktów ekologicznych i konwencjonalnych na podstawie opisu ich składu i wartości odżywczych.