Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1OBAl6kt5smn
Zdjęcie przedstawia miód lejący się z łyżki do białej miseczki.

Gdzie w przyrodzie występują cukry?

Miód jest mieszaniną cukrów, m. in.: glukozy (34%), fruktozy (39%), sacharozy i maltozy (7,3%). Ponadto zawiera kwasy organiczne, substancje aromatyczne, barwniki, mikroelementy oraz witaminy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Który cukier odpowiada za słodkość winogrona? Skąd pochodzi ten, którym słodzimy herbatę? Czy cukier wchodzi w skład produktów mlecznych? Czy spożywając ziemniaki, dostarczamy go naszemu organizmowi? Jaką rolę odgrywa w procesie powstawania papieru? Może zawiera go materiał, z którego zrobione jest nasze ubranie? Niewątpliwie cukry są wszechobecne w naszym życiu. Pochodzą z różnych źródeł i mają różnorodne zastosowania. Za chwilę dowiesz się o nich jeszcze więcej.

Twoje cele
  • Opiszesz występowanie cukrów.

  • Wywnioskujesz, z jakich roślin uzyskuje się cukier na skalę przemysłową.

  • Zbierzesz informacje na temat syntezy cukrów w organizmach roślinnych oraz zwierzęcych.