Zdjęcie przedstawia miód lejący się z łyżki do białej miseczki.
Gdzie w przyrodzie występują cukry?
Miód jest mieszaniną cukrów, m. in.: glukozy (), fruktozy (), sacharozy i maltozy (). Ponadto zawiera kwasy organiczne, substancje aromatyczne, barwniki, mikroelementy oraz witaminy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Który cukier odpowiada za słodkość winogrona? Skąd pochodzi ten, którym słodzimy herbatę? Czy cukier wchodzi w skład produktów mlecznych? Czy spożywając ziemniaki, dostarczamy go naszemu organizmowi? Jaką rolę odgrywa w procesie powstawania papieru? Może zawiera go materiał, z którego zrobione jest nasze ubranie? Niewątpliwie cukry są wszechobecne w naszym życiu. Pochodzą z różnych źródeł i mają różnorodne zastosowania. Za chwilę dowiesz się o nich jeszcze więcej.
Twoje cele
Opiszesz występowanie cukrów.
Wywnioskujesz, z jakich roślin uzyskuje się cukier na skalę przemysłową.
Zbierzesz informacje na temat syntezy cukrów w organizmach roślinnych oraz zwierzęcych.