Przeczytaj
Monosacharydy
Gdzie możemy znaleźć monosacharydy?
Disacharydy
Gdzie możemy znaleźć disacharydy?
- Nazwa kategorii: pochodzenie[br]disacharydów
- Nazwa kategorii: sacharoza
- Nazwa kategorii: trzcina[br]cukrowa
- Nazwa kategorii: owoce
- Nazwa kategorii: suszone[br]owoce
- Nazwa kategorii: mango
- Nazwa kategorii: morele
- Nazwa kategorii: ananas
- Nazwa kategorii: mandarynki Koniec elementów należących do kategorii owoce
- Nazwa kategorii: warzywa
- Nazwa kategorii: groszek[br]zielony
- Nazwa kategorii: fasole
- Nazwa kategorii: kukurydza
- Nazwa kategorii: burak[br]cukrowy Koniec elementów należących do kategorii warzywa
- Nazwa kategorii: laktoza
- Nazwa kategorii: produkty[br]mleczne
- Nazwa kategorii: śmietanka
- Nazwa kategorii: jogurt
- Nazwa kategorii: kefir
- Nazwa kategorii: maślanka
- Nazwa kategorii: sery Koniec elementów należących do kategorii produkty[br]mleczne
- Nazwa kategorii: przekąski Koniec elementów należących do kategorii laktoza
- Nazwa kategorii: maltoza
- Nazwa kategorii: ziarna[br]zbóż np.[br]jęczmienia Koniec elementów należących do kategorii maltoza
- Elementy należące do kategorii pochodzenie[br]disacharydów
- Elementy należące do kategorii sacharoza
- Elementy należące do kategorii owoce
- Elementy należące do kategorii warzywa
- Elementy należące do kategorii laktoza
- Elementy należące do kategorii produkty[br]mleczne
- Elementy należące do kategorii maltoza
Polisacharydy
Skrobia
Jest polisacharydem, w którym liczba cząsteczek glukozy mieści się w przedziale od kilkuset do kilku tysięcy i zależy od pochodzenia. Występuje głównie w ziemniakach (– zawartości), ziarnach zbóż, ryżu i kukurydzy (nawet zawartości). To bardzo ważny składnik naszego pożywienia. Posiada budowę ziarnistą, a kształt ziaren jest uzależniony od ich pochodzenia, co przedstawia poniższa grafika interaktywna.
Celuloza
Podobnie jak skrobia, jest polisacharydem zbudowanym z reszt glukozy, których ilość mieści się w przedziale od do . Pełni rolę szkieletu, ponieważ występuje we wszystkich roślinach jako składnik ścian komórkowych. Celuloza zapewnia roślinom trwałość, elastyczność i chroni przed utratą wody. Największe ilości celulozy zawiera bawełna, len, drewno i juta. W odróżnieniu od skrobi, posiada budowę włóknistą. Nie może być też źródłem naszego pożywienia z tego względu, że organizm człowieka nie posiada enzymów zdolnych do jej strawienia. Jednak celuloza jest nazywana błonnikiem pokarmowym, czyli substancją regulującą pracę jelit i wpływającą na przesuwanie się treści pokarmowej. Rolą błonnika jest także wiązanie substancji toksycznych i uniemożliwianie przetransportowania ich do krwi. Błonnik możemy znaleźć w otrębach, kiełkach pszenicy, warzywach, owocach i chlebie razowym. Zwierzęta przeżuwające (np. krowy) trawią celulozę dzięki obecności w ich układzie pokarmowym mikroorganizmów produkujących specjalne enzymy – celulazycelulazy.
Gdzie możemy znaleźć polisacharydy?
- Nazwa kategorii: pochodzenie[br]polisacharydów
- Nazwa kategorii: skrobia
- Nazwa kategorii: ziemniaki
- Nazwa kategorii: ziarna zbóż
- Nazwa kategorii: ryż
- Nazwa kategorii: kukurydza Koniec elementów należących do kategorii skrobia
- Nazwa kategorii: celuloza
- Nazwa kategorii: bawełna
- Nazwa kategorii: len
- Nazwa kategorii: drewno
- Nazwa kategorii: juta Koniec elementów należących do kategorii celuloza
- Elementy należące do kategorii pochodzenie[br]polisacharydów
- Elementy należące do kategorii skrobia
- Elementy należące do kategorii celuloza
Słownik
zwyczajowa nazwa glukozy
zwyczajowa nazwa fruktozy
zwyczajowa nazwa laktozy
grupa enzymów rozkładających celulozę
Bibliografia
Jelińska–Kazimierczuk M., Megiel E., Teraz matura. Chemia. Vademecum, Warszawa 2015.
Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016.
Litwin M., Styka–Wlazło Sz., Szymońska J., To jest chemia 2, Warszawa 2016.
McMurry J., Chemia organiczna, tłum. H. Koroniak i in., t. 4, Warszawa 2018.
Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, tłum. W. Antkowiak i in., t. 1, Warszawa 1985.









