Film edukacyjny
Zapoznaj się z filmem edukacyjnym. Jak myślisz, skąd pochodzą cukry? Czy wiesz, w jaki sposób otrzymuje się jeden z najpopularniejszych diasachrydów, stosowanych w każdej kuchni?
Odpowiedz, z jakich roślin uzyskuje się cukier na skalę przemysłową. Podaj procentowy udział surowców w światowej produkcji cukrów.
Uzasadnij wypowiedź lektora dotyczącą stwierdzenia ,,cukry pochodzą z organizmów żywych''. Poszukaj w dostępnych Ci źródłach, jak i gdzie zachodzi synteza cukrów w organizmach roślinnych oraz zwierzęcych.
Podaj, kto po raz pierwszy opracował metodę pozyskiwania cukru z buraka.
Cukier trzcinowy to cukier pochodzący z łodyg trzciny cukrowej, który powszechny jest w kuchni azjatyckiej, indyjskiej i meksykańskiej. Należy do cukrów nierafinowanych, a więc nieoczyszczonych, dzięki czemu posiada w swoim składzie składniki mineralne (związki żelaza, potasu, magnezu i wapnia). Jego bursztynowy kolor zawdzięczamy obecności melasy (ciemnobrązowego, gęstego syropu).
Wartość energetyczna cukru trzcinowego to około w , co oznacza, że jego jedna łyżeczka dostarcza nam niecałe energii. Słodycz soku z trzciny cukrowej została odkryta przez mieszkańców Nowej Gwinei. Uznaje się, że ich pierwsze plantacje powstały około lat p.n.e. Produkcję cukru, będącego artykułem spożywczym, rozpoczęto w Indiach około lat p.n.e. W Europie w tym czasie nadal jedynym znanym środkiem słodzącym był miód. Informacja o możliwości pozyskiwania cukru z trzciny cukrowej dotarła do Europy po podboju Indii przez Aleksandra Macedońskiego, czyli około roku p.n.e. Pierwszymi Europejczykami, którzy skosztowali cukru trzcinowego, byli Rzymianie.
Początkowo cukier trzcinowy był bardzo drogi i używany jedynie w celach medycznych. Z czasem usprawniono metodę jego produkcji, dzięki czemu stał się tańszy i bardziej popularny. Pod koniec wieku zaczął tracić swoją pozycję na rzecz cukru buraczanego, pochodzącego z buraków cukrowych i nazywanego „białą śmiercią”. Cukier buraczany, w odróżnieniu do cukru trzcinowego, pozbawiony jest jakichkolwiek wartości odżywczych, ze względu na proces rafinowania zachodzący podczas jego produkcji. Nie posiada także bursztynowego zabarwienia, ponieważ został pozbawiony melasy. Innym rodzajem cukru buraczanego jest cukier brązowy, z którego początkowo wyodrębnia się melasę, a później ponownie się ją dodaje. Cukier brązowy, pomimo podobnego wyglądu do cukru trzcinowego, nie zawiera witamin i składników mineralnych. Wartość energetyczna cukru buraczanego przekracza w , co oznacza, że jego jedna łyżeczka dostarcza nam ponad energii.
W roku Francuz, Franz Karl Achard, opracował schemat produkcji cukru na skalę przemysłową. Projektem zainteresował się król Fryderyk Wilhelm , który zapewnił mu środki finansowe. W roku Achard nabył majątek Konary na Śląsku, w którym zorganizował pierwszą na świecie cukrownię. W roku produkcja cukru buraczanego przekroczyła światową produkcję cukru trzcinowego.