Wskaż prawidłową odpowiedź. Glukoza nazywa jest cukrem gronowym, ponieważ: Możliwe odpowiedzi: 1. występuje w owocach w dużych ilościach., 2. występuje w winogronie., 3. występuje w kwiatostanie konwalii., 4. tworzy duże skupiska.
R1Ol9wIdzWM0Z1
Ćwiczenie 2
Zaznacz surowce, z których na skalę przemysłową otrzymuje się sacharozę. Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. ziemniaki, 3. buraki cukrowe, 4. trzcina cukrowa
Zaznacz prawidłowe dokończenie zdania. Celuloza to wielocukier, który jest trawiony przez: Możliwe odpowiedzi: 1. zwierzęta przeżuwające., 2. człowieka., 3. ludzi i wszystkie zwierzęta., 4. zwierzęta mięsożerne.
RKRY7FTyYnNen2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst tak, aby ułożyć prawidłowo sformułowane zdania na temat celulozy. Celuloza to Tu uzupełnij. Występuje głównie w drewnie, bawełnie, Tu uzupełnij. Celuloza ma budowę Tu uzupełnij.
Uzupełnij tekst tak, aby ułożyć prawidłowo sformułowane zdania na temat celulozy. Celuloza to Tu uzupełnij. Występuje głównie w drewnie, bawełnie, Tu uzupełnij. Celuloza ma budowę Tu uzupełnij.
21
Ćwiczenie 7
Wymień węglowodany, które są materiałem zapasowym, oraz podaj, w jakich organizmach występują.
R1VXPZ72BvZ3C
Odpowiedź:
(Uzupełnij).
Należy wskazać, jaki węlowodan jest materiałem zapasowym u roślin, a jaki u zwierząt.
Skrobia u roślin. Glikogen u zwierząt.
31
Ćwiczenie 8
„Cukier biały” na skalę przemysłową otrzymuje się z buraków cukrowych. Oblicz, ile kilogramów cukru białego można otrzymać z pięciu ton buraków cukrowych, przy założeniu, że zawierają sacharozy, a proces wyodrębnienia sacharozy zachodzi z 85% wydajnością. Wynik podaj z dokładnością do pierwszego miejsca po przecinku.
R1eolX1wujWya
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R2Be7lup9eKdL
(Uzupełnij).
Należy obliczyć, ile kg sacharozy jest w burakach, a następnie uwzględnić wydajność procesu jej wyodrębnienia.
Obliczam zawartość sacharozy w burakach cukrowych:
Obliczam masę otrzymanej sacharozy.
Przy podanych założeniach z pięciu ton buraków cukrowych można otrzymać cukru białego.