R1MCSW3ALzUAc
Zdjęcie przedstawiające szklane naczynia, w tym szkło laboratoryjne wypełnione czerwonymi, różowymi, pomarańczowymi i żółtymi roztworami. Wśród naczyń, karafki, wazony, kolby miarowe, kolby stożkowe, cylindry miarowe oraz butelki ze szlifami.

Co to takiego stała dysocjacji?

Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Od temperatury może zależeć także pH roztworu. Tak jest chociażby w przypadku octu – wodnego roztworu kwasu octowego o stężeniu zwykle około 10%. Jego pH w temperaturze pokojowej wynosi około 3, ale wraz ze wzrostem temperatury się obniża. Dlaczego? Ponieważ w roztworach wodnych słabych kwasów i słabych zasad ustala się pewnego rodzaju równowaga dynamiczna pomiędzy formą niezdysocjowaną a jonami powstałymi w procesie dysocjacji. Może być wyrażona liczbowo w postaci tzw. stałej dysocjacji, której wartość zmienia się wraz ze zmianą temperatury. Jak wyznaczyć tę stałą? Dowiesz się tego już za chwilę, w dalszej części rozdziału.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcie stałej dysocjacji.

  • Wyjaśnisz, o czym informuje tzw. prawo rozcieńczeń Ostwalda.

  • Napiszesz równania, w oparciu o które wyznacza się stałą dysocjacji dla danego związku chemicznego.