Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R18IyQVS8i2yQ
Zdjęcie przedstawia spadające plastry cytryny, wokół których rozpryskuje się woda.

Co kryją wartości pKw, pH, Ka, Kb, Ks?

Sok zawarty w cytrynie ma kwasowy odczyn pH równy 2,4.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

W życiu codziennym spotykasz się z określeniem „kwasowy” lub „zasadowy”. Termin „kwasowy” kojarzy się ze smakiem wielu produktów spożywczych, jak cytryna czy ocet. Powyższe określenia są szczególnie istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, który dąży do zachowania równowagi kwasowo‑zasadowej. W tym przypadku nie można oszacować, przy pomocy zmysłu smaku, jak wiele form kwasowych lub zasadowych jest obecnych w naszym ciele i czym jest wspomniana równowaga. Zastanawiałeś się, czym jest odczyn? Za pomocą jakich wartości można wyrazić kwasowość lub zasadowość roztworu? Czy istnieją zależności matematyczne, pozwalające na obliczenie stężenia jonów hydroniowych lub hydroksylowych w roztworze?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcia: autodysocjacja, iloczyn jonowy wody, iloczyn rozpuszczalności.

  • Przeanalizujesz wartości pKw, pH, Ka, Kb, Ks i zastanowisz się nad ich znaczeniem.

  • Obliczysz wykładnik stężenia jonów hydroniowych w roztworze na podstawie stałej dysocjacji oraz wykładnik stężenia jonów na podstawie znajomości iloczynu rozpuszczalności.