W życiu codziennym spotykasz się z określeniem „kwasowy” lub „zasadowy”. Termin „kwasowy” kojarzy się ze smakiem wielu produktów spożywczych, jak cytryna czy ocet. Powyższe określenia są szczególnie istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, który dąży do zachowania równowagi kwasowo‑zasadowej. W tym przypadku nie można oszacować, przy pomocy zmysłu smaku, jak wiele form kwasowych lub zasadowych jest obecnych w naszym ciele i czym jest wspomniana równowaga. Zastanawiałeś się, czym jest odczyn? Za pomocą jakich wartości można wyrazić kwasowość lub zasadowość roztworu? Czy istnieją zależności matematyczne, pozwalające na obliczenie stężenia jonów hydroniowych lub hydroksylowych w roztworze?
Zdefiniujesz pojęcia: autodysocjacja, iloczyn jonowy wody, iloczyn rozpuszczalności.
Przeanalizujesz wartości , , , , i zastanowisz się nad ich znaczeniem.
Obliczysz wykładnik stężenia jonów hydroniowych w roztworze na podstawie stałej dysocjacji oraz wykładnik stężenia jonów na podstawie znajomości iloczynu rozpuszczalności.