Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1EUOudmYAoZL
Zdjęcie przedstawia pojemnik z olejem kokosowym, który jest ciałem stałym. Na pojemniku leży łyżeczka z pewną ilością oleju. Wokół pojemnika są rozsypane płatki róży i leżą trzy stokrotki.

Badanie właściwości fizycznych tłuszczów

Czy próbowałeś kiedyś rozpuścić olej w wodzie? A może podjąłeś wysiłek usunięica tłustej plamy z ubrania tylko samą wodą?
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Zapewne wiesz z życia codziennego, że olej nie rozpuści w wodzie, tak samo, jak tłusta plama na ubraniu. W tym rozdziale dowiesz się, dlaczego tak się dzieje i jakiej substancji powinno się użyć, aby rozpuścić tłuszcz.

Twoje cele
  • Zaklasyfikujesz tłuszcze ze względu na pochodzenie i stan skupienia.

  • Zbadasz rozpuszczalność tłuszczów w różnych rozpuszczalnikach.

  • Dowiesz się, jak struktura chemiczna tłuszczów wpływa na ich rozpuszczalność w różnych rozpuszczalnikach oraz na ich temperatury topnienia.