Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Charakterystyka tłuszczów

Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych, które uzyskuje się z komórek i tkanek, m.in. poprzez ekstrakcjęekstrakcjaekstrakcję niepolarnymi rozpuszczalnikami. Tłuszcze zwierzęce i tłuszcze (oleje) roślinne są substancjami bezwonnymi i pozbawionymi smaku. Co ciekawe, to rozpuszczalność jako właściwość fizyczna, a nie struktura, jest cechą wspólną dla wszystkich tłuszczów.

bg‑azure

Tłuszcze dzielimy ze względu na pochodzenie oraz stan skupienia

Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone (czyli posiadające wiązania pojedyncze pomiędzy atomami węgla), pochodzące od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, np. kwasu palmitynowego (kwasu heksadekanowego) czy stearynowego (kwasu oktadekanowego) o następujących wzorach sumarycznych: C15H31COOH, C17H35COOH. Mogą również zawierać w niewielkich ilościach reszty nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najczęściej są to ciała stałe.

RKPZuzjTadMLE
Smalec produkowany z tłuszczu zwierzęcego
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
Ciekawostka

Wyjątek stanowi tran, który jest tłuszczem ciekłym, otrzymywanym z wątroby niektórych ryb (np. z dorszy czy rekinów) i tkanki tłuszczowej nielicznych ssaków morskich (np. z wielorybów czy fok).

R18OHFdj2OqW9
Tran - ciekły tłuszcz zwierzęcy
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Tłuszcze roślinne to tłuszcze nienasycone (posiadające wiązania wielokrotne pomiędzy atomami węgla), pochodzące od nienasyconych wyższych kwasów karboksylowych, np. kwasu oleinowego, linolowego czy linolenowego o następujących wzorach sumarycznych: C17H33COOH, C17H31COOHC17H29COOH. Najczęściej są to tłuszcze o ciekłym stanie skupienia.

Ciekawostka

Wyjątek stanowi masło kakaowe i kokosowe, które są tłuszczami stałymi. Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion dojrzałych owoców kakaowca, natomiast masło kokosowe poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry twardego miąższu orzechów palmy kokosowej.

RTuoZbrzPmIHv
Masło kakaowe pozyskiwane z tłuszczu nasion kakaowca
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Przyjrzyjmy się właściwościom fizycznym głównych przedstawicieli tłuszczów zwierzęcych i roślinnych.

Rodzaj tłuszczu

Tłuszcz zwierzęcy

Tłuszcz roślinny

Nazwa

tristearynian glicerolu

trioleinian glicerolu

Stan skupienia

stały

ciekły

Temperatura topnienia °C

74,0

-5,5

Temperatura wrzenia °C

300,0

235,0

Gęstość gcm3

0,86

0,99

Rozpuszczalność w wodzie

praktycznie nierozpuszczalny

praktycznie nierozpuszczalny

Wzór tłuszczu

RfQwzpEVOguLC
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1SqPKdvhMPda
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Indeks górny Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016, s. 214. Indeks górny koniec

Ciekawostka

Czy wiedziałeś, z czego wynika ciekły stan skupienia tłuszczów roślinnych?

Wynika to z budowy geometrycznej izomerówizomeryizomerów cis wyższych kwasów karboksylowych, z których składają się tłuszcze.

Poniżej znajduje się wzór kreskowy kwasu oleinowego. Występowanie wiązania podwójnego pomiędzy 910 atomem węgla uniemożliwia swobodny obrót podstawników wokół wiązania C=C. Konsekwencją tego jest utworzenie stereoizomerówstereoizomerystereoizomerów (czyli izomerów cistrans) i brak możliwości upakowania cząsteczek w zwartą sieć przestrzenną, tak jak to ma miejsce w przypadku tłuszczów nasyconych, które zbudowane są z reszt kwasowych np. poniższego kwasu stearynowego.

RIU466RsFNveu
Wzór strukturalny kwasu oleinowego
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RG0rqYktQSewH
Wzór strukturalny kwasu stearynowego
Źródło: dostępny w internecie: pl.wikipedia.org, domena publiczna.

Taka struktura długich łańcuchów węglowych wpływa również na znaczne obniżenie temperatur topnienia tłuszczów roślinnych, w porównaniu do tłuszczów zwierzęcych o zbliżonej masie molowej.

Tłuszcze nasycone mają regularny kształt, co pozwala im łatwo upakować się w sieć przestrzenną, ze względu na możliwość wyginania łańcuchów węglowych.

RpsF51aYnpJhF
Wzór przestrzenny kwasu stearynowego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Im większe dopasowanie, tym większe są siły międzycząsteczkowe, a w konsekwencji wyższa temperatura topnienia.

Natomiast w nienasyconych tłuszczach występują strukturalne zagięcia łańcuchów węglowodorowych, ze względu na brak możliwości swobodnego obrotu podstawników wokół wiązań wielokrotnych.

RMjvAUlbQMjmE
Wzór przestrzenny kwasu oleinowego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Taka struktura długich łańcuchów węglowych w kwasach nienasyconych wpływa na znaczne obniżenie temperatur topnienia tłuszczów roślinnych, w porównaniu do tłuszczów zwierzęcych o zbliżonej masie molowej.

Warto tutaj wspomnieć o możliwości utwardzenia tłuszczu, np. poprzez katalityczne uwodornienie części lub wszystkich wiązań wielokrotnych zawartych w tłuszczu. Taka reakcja chemiczna zachodzi zgodnie z poniższym równaniem.

RQt7kgr0IZGAx
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Rozpuszczalność tłuszczów

Długie, hydrofobowe („bojące się” wody) łańcuchy węglowodorowe w strukturze tłuszczów wpływają na ich słabą rozpuszczalność w wodzie. Wobec tego tłuszcze praktycznie nie rozpuszczają się w niej, bardzo słabo w alkoholu etylowym, natomiast bardzo dobrze w rozpuszczalnikach, takich jak np. benzyna, tetrachlorometan, chloroform czy benzen i toluen. Tłuszcze są zatem związkami niepolarnymi, rozpuszczającymi się w rozpuszczalnikach niepolarnych, zgodnie z zasadą, że „podobne rozpuszcza się w podobnym”.

Ciekawostka
RILDCBCaNca2A
Rośliny olejodajne
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Dobra rozpuszczalność tłuszczów w ciekłych węglowodorach wykorzystywana jest do wyodrębniania ich z resztek nasion roślin oleistych, np. słonecznika, rzepaku, awokado, lnu czy soi. Główna część olejów wydzielana jest już podczas tłoczenia. Natomiast pozostałość ogrzewa się z niepolarnym rozpuszczalnikiem, a cały roztwór poddaje się następnie destylacji. Na koniec taki olej ulega oczyszczaniu (rafinacji) i stosuje się go do celów technicznych.

Słownik

lipidy
lipidy

(gr. lambdaίpiomicronς „tłuszcz”) – występujące naturalnie organiczne cząsteczki, słabo rozpuszczalne w wodzie. Możemy do nich zaliczyć: tłuszcze, oleje, woski, wiele witamin i hormonów

ekstrakcja
ekstrakcja

(łac: extraho „wyciągam”) jest to metoda wyodrębniania z mieszaniny ciał stałych lub cieczy jakiegoś składnika przy pomocy rozpuszczalnika, dobranego tak, aby rozpuszczał przede wszystkim żądany związek. Tą metodę rozdziału mieszanin stosujemy np. przy parzeniu kawy

izomery
izomery

(gr. isos „równy”) są to związki chemiczne o identycznych wzorach sumarycznych, które różnią się między sobą sposobami lub kolejnością wiązań atomowych lub ich innym rozmieszczeniem w przestrzeni

stereoizomery
stereoizomery

są to takie izomery, które mają identyczną konstytucję (sposób i kolejność powiązania atomów), ale różnią się przestrzennym rozmieszczeniem atomów. W tej grupie wyróżniamy izomery optyczne (enancjomery, diastereoizomery), geometryczne (izomery cis‑trans) i konformery (konformacja krzesełkowa czy łódkowa cykloheksanu)

Bibliografia

Danikiewicz W., Część III. Chemia organiczna, Warszawa 2009.

Kaznowski K., Chemia.Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2000.

McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2016.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 1985.