Przeczytaj
Charakterystyka tłuszczów
Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych, które uzyskuje się z komórek i tkanek, m.in. poprzez ekstrakcjęekstrakcję niepolarnymi rozpuszczalnikami. Tłuszcze zwierzęce i tłuszcze (oleje) roślinne są substancjami bezwonnymi i pozbawionymi smaku. Co ciekawe, to rozpuszczalność jako właściwość fizyczna, a nie struktura, jest cechą wspólną dla wszystkich tłuszczów.
Tłuszcze dzielimy ze względu na pochodzenie oraz stan skupienia
Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone (czyli posiadające wiązania pojedyncze pomiędzy atomami węgla), pochodzące od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, np. kwasu palmitynowego (kwasu heksadekanowego) czy stearynowego (kwasu oktadekanowego) o następujących wzorach sumarycznych: , . Mogą również zawierać w niewielkich ilościach reszty nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najczęściej są to ciała stałe.
Wyjątek stanowi tran, który jest tłuszczem ciekłym, otrzymywanym z wątroby niektórych ryb (np. z dorszy czy rekinów) i tkanki tłuszczowej nielicznych ssaków morskich (np. z wielorybów czy fok).
Tłuszcze roślinne to tłuszcze nienasycone (posiadające wiązania wielokrotne pomiędzy atomami węgla), pochodzące od nienasyconych wyższych kwasów karboksylowych, np. kwasu oleinowego, linolowego czy linolenowego o następujących wzorach sumarycznych: , i . Najczęściej są to tłuszcze o ciekłym stanie skupienia.
Wyjątek stanowi masło kakaowe i kokosowe, które są tłuszczami stałymi. Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion dojrzałych owoców kakaowca, natomiast masło kokosowe poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry twardego miąższu orzechów palmy kokosowej.
Przyjrzyjmy się właściwościom fizycznym głównych przedstawicieli tłuszczów zwierzęcych i roślinnych.
Rodzaj tłuszczu | Tłuszcz zwierzęcy | Tłuszcz roślinny |
---|---|---|
Nazwa | tristearynian glicerolu | trioleinian glicerolu |
Stan skupienia | stały | ciekły |
Temperatura topnienia | ||
Temperatura wrzenia | ||
Gęstość | ||
Rozpuszczalność w wodzie | praktycznie nierozpuszczalny | praktycznie nierozpuszczalny |
Wzór tłuszczu |
Indeks górny Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016, s. 214. Indeks górny koniecKaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016, s. 214.
Czy wiedziałeś, z czego wynika ciekły stan skupienia tłuszczów roślinnych?
Wynika to z budowy geometrycznej izomerówizomerów cis wyższych kwasów karboksylowych, z których składają się tłuszcze.
Poniżej znajduje się wzór kreskowy kwasu oleinowego. Występowanie wiązania podwójnego pomiędzy a atomem węgla uniemożliwia swobodny obrót podstawników wokół wiązania . Konsekwencją tego jest utworzenie stereoizomerówstereoizomerów (czyli izomerów cis i trans) i brak możliwości upakowania cząsteczek w zwartą sieć przestrzenną, tak jak to ma miejsce w przypadku tłuszczów nasyconych, które zbudowane są z reszt kwasowych np. poniższego kwasu stearynowego.
Taka struktura długich łańcuchów węglowych wpływa również na znaczne obniżenie temperatur topnienia tłuszczów roślinnych, w porównaniu do tłuszczów zwierzęcych o zbliżonej masie molowej.
Tłuszcze nasycone mają regularny kształt, co pozwala im łatwo upakować się w sieć przestrzenną, ze względu na możliwość wyginania łańcuchów węglowych.
Im większe dopasowanie, tym większe są siły międzycząsteczkowe, a w konsekwencji wyższa temperatura topnienia.
Natomiast w nienasyconych tłuszczach występują strukturalne zagięcia łańcuchów węglowodorowych, ze względu na brak możliwości swobodnego obrotu podstawników wokół wiązań wielokrotnych.
Taka struktura długich łańcuchów węglowych w kwasach nienasyconych wpływa na znaczne obniżenie temperatur topnienia tłuszczów roślinnych, w porównaniu do tłuszczów zwierzęcych o zbliżonej masie molowej.
Warto tutaj wspomnieć o możliwości utwardzenia tłuszczu, np. poprzez katalityczne uwodornienie części lub wszystkich wiązań wielokrotnych zawartych w tłuszczu. Taka reakcja chemiczna zachodzi zgodnie z poniższym równaniem.
Rozpuszczalność tłuszczów
Długie, hydrofobowe („bojące się” wody) łańcuchy węglowodorowe w strukturze tłuszczów wpływają na ich słabą rozpuszczalność w wodzie. Wobec tego tłuszcze praktycznie nie rozpuszczają się w niej, bardzo słabo w alkoholu etylowym, natomiast bardzo dobrze w rozpuszczalnikach, takich jak np. benzyna, tetrachlorometan, chloroform czy benzen i toluen. Tłuszcze są zatem związkami niepolarnymi, rozpuszczającymi się w rozpuszczalnikach niepolarnych, zgodnie z zasadą, że „podobne rozpuszcza się w podobnym”.
Dobra rozpuszczalność tłuszczów w ciekłych węglowodorach wykorzystywana jest do wyodrębniania ich z resztek nasion roślin oleistych, np. słonecznika, rzepaku, awokado, lnu czy soi. Główna część olejów wydzielana jest już podczas tłoczenia. Natomiast pozostałość ogrzewa się z niepolarnym rozpuszczalnikiem, a cały roztwór poddaje się następnie destylacji. Na koniec taki olej ulega oczyszczaniu (rafinacji) i stosuje się go do celów technicznych.
Słownik
(gr. lambdaίpiomicronς „tłuszcz”) – występujące naturalnie organiczne cząsteczki, słabo rozpuszczalne w wodzie. Możemy do nich zaliczyć: tłuszcze, oleje, woski, wiele witamin i hormonów
(łac: extraho „wyciągam”) jest to metoda wyodrębniania z mieszaniny ciał stałych lub cieczy jakiegoś składnika przy pomocy rozpuszczalnika, dobranego tak, aby rozpuszczał przede wszystkim żądany związek. Tą metodę rozdziału mieszanin stosujemy np. przy parzeniu kawy
(gr. isos „równy”) są to związki chemiczne o identycznych wzorach sumarycznych, które różnią się między sobą sposobami lub kolejnością wiązań atomowych lub ich innym rozmieszczeniem w przestrzeni
są to takie izomery, które mają identyczną konstytucję (sposób i kolejność powiązania atomów), ale różnią się przestrzennym rozmieszczeniem atomów. W tej grupie wyróżniamy izomery optyczne (enancjomery, diastereoizomery), geometryczne (izomery cis‑trans) i konformery (konformacja krzesełkowa czy łódkowa cykloheksanu)
Bibliografia
Danikiewicz W., Część III. Chemia organiczna, Warszawa .
Kaznowski K., Chemia.Vademecum maturalne, Warszawa .
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa .
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa .
Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa .