Wirtualne laboratorium – I
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Szafa laboratoryjna
Badanie rozpuszczalności tłuszczu
Analiza doświadczenia: Badanie właściwości fizycznych tłuszczów.
Problem badawczy: Jakie właściwości fizyczne wykazują tłuszcze?.
Hipoteza: Tłuszcze wykazują odmienne właściwości fizyczne.
Odczynniki: woda destylowana, benzyna, tłuszcz roślinny, tłuszcz zwierzęcy.
Sprzęt laboratoryjny: dwie szalki Petriego - szklany spodek do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych; cztery probówki - podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych; trzy pipety Pasteura - wąska rurka do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy przyssawki; waga laboratoryjna - urządzenie do odmierzania masy substancji chemicznych.
Instrukcja wykonania doświadczenia:
1. Umieść tłuszcz roślinny na jednej szalce Petriego, a tłuszcz zwierzęcy na drugiej. Określ stan skupienia, zapach, barwę, przezroczystość.
2. Przygotuj 4 probówki.
3. W pierwszej probówce umieść 5 gramów tłuszczu roślinnego i 10 centymetrów sześciennych benzyny.
4. W drugiej probówce umieść 5 gramów tłuszczu roślinnego i 10 centymetrów sześciennych wody destylowanej.
5. W trzeciej probówce umieść 5 gramów tłuszczu zwierzęcego i 10 centymetrów sześciennych benzyny.
6. W czwartej probówce umieść 5 gramów tłuszczu zwierzęcego i 10 centymetrów sześciennych wody destylowanej.
Obserwacje: Tłuszcze roślinne są płynne, tłuszcze zwierzęce stałe, a czyste tłuszcze są substancjami bezbarwnymi i bezwonnymi. Bardzo dobrze rozpuszczają się w węglowodorach, ale nie rozpuszczają się w wodzie. Wstrząsane z wodą, tworzą emulsję, w której drobniutkie krople tłuszczu są zawieszone w wodzie. Emulsja ta jest jednak nietrwała i rozdziela się po pewnym czasie ponownie na dwie warstwy.
Wyniki: Tłuszcz roślinny nie rozpuścił się w wodzie, rozpuścił się w benzynie. Tłuszcz zwierzęcy nie rozpuścił się w wodzie, rozpuścił się w benzynie.
Wnioski: Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych.