Poniżej przedstawiono wzory czterech różnych cząsteczek tłuszczów.
Zapoznaj się z opisami wzorów czterech różnych cząsteczek tłuszczów.
R3u0PbFkyxqGn
RdtWnrZt9TTbL
1
Ćwiczenie 3
Poniżej przedstawiono wzory czterech różnych cząsteczek tłuszczów.
Zapoznaj się z opisami wzorów czterech różnych cząsteczek tłuszczów.
R3u0PbFkyxqGn
R1r6fQqw5O79H
R15qLJyoX3wc02
Ćwiczenie 4
21
Ćwiczenie 5
R1PlQ2oa6bpEN
Zwróć uwagę na budowę tłuszczów, i w oparciu o nią zadecyduj, czy substancje te są polarne, czy niepolarne.
Tłuszcze mają zdecydowanie hydrofobowy charakter, ze względu na występowanie w ich strukturze długich łańcuchów niepolarnych węglowodorów o dużej masie.
RApoVGKcvcMvc2
Ćwiczenie 6
31
Ćwiczenie 7
W oparciu o budowę strukturalną poniższych tłuszczów wyjaśnij, który z nich będzie się charakteryzował niższą temperaturą topnienia.
RLupUid4HJ9lO
RsoSMfVlD0Ltm
R15OtjD9ZJ8Hv
Innymi słowy, dlaczego w temperaturze pokojowej jeden z nich występuje w postaci ciała stałego, a drugi w postaci cieczy?
Trioleinian glicerolu charakteryzuje się niższą temperaturą topnienia niż tripalmitynian glicerolu. Wynika to z różnic w budowie obu tłuszczów. Trioleinian glicerolu jest tłuszczem nienasyconym, zbudowanym z reszt kwasowych kwasu oleinowego, posiadającego wiązanie podwójne pomiędzy a atomem węgla. Brak możliwości rotacji wokół wiązań podwójnych uniemożliwia łańcuchom węglowodorowym tworzenie zwartych sieci krystalicznych, tak jak w przypadku nasyconych reszt kwasowych tripalmitynianu glicerolu. A im łatwiej tworzy się kryształ, tym więcej energii trzeba dostarczyć, aby tą zwartą strukturę zniszczyć, czyli temperatura topnienia będzie wyższa.
31
Ćwiczenie 8
Zaprojektuj krótkie doświadczenie, w którym sprawdzisz rozpuszczalność masła w chloroformie () i w wodzie. Wykonaj schematyczny rysunek, zapisz obserwacje i wnioski.
R1Ps2VdBQ1h7Y
RxQdm412tMxBi
Zastanów się, do którego z tych związków chemicznych (niepolarnego chloroformu czy polarnej wody), bardziej podobne są tłuszcze zawarte w maśle.
Problem badawczy: Czy masło nie rozpuści się zarówno w wodzie jak i chloroformie?
Hipoteza: Tłuszcze wykazują dobrą rozpuszczalność w rozpuszczalnikach niepolarnych takich jak np. chloroform.
Schemat doświadczenia:
Re7BERbttarSK
Obserwacje: W probówce pierwszej masło rozpuściło się – widoczna jest tylko jedna faza, natomiast w drugiej nie – widoczne są dwie fazy.
Wnioski: W probówce pierwszej powstała mieszanina jednorodna – tłuszcz rozpuścił się w chloroformie, ponieważ również jest substancją niepolarną. W probówce drugiej powstała mieszanina niejednorodna – tłuszcz nie rozpuścił się w wodzie.