Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
Rl5jBlwEu2byA1
Ćwiczenie 1
Poniżej podano różne tłuszcze, znane Tobie z życia codziennego. Przyporządkuj je w tabeli do odpowiedniej kategorii. Tłuszcze zwierzęce Możliwe odpowiedzi: 1. olej sojowy, 2. słonina, 3. smalec, 4. łój, 5. tłuszcz kokosowy, 6. masło, 7. masło kakaowe, 8. tran, 9. olej rzepakowy, 10. olej słonecznikowy, 11. olej arachidowy, 12. oliwa z oliwek Tłuszcze roślinne Możliwe odpowiedzi: 1. olej sojowy, 2. słonina, 3. smalec, 4. łój, 5. tłuszcz kokosowy, 6. masło, 7. masło kakaowe, 8. tran, 9. olej rzepakowy, 10. olej słonecznikowy, 11. olej arachidowy, 12. oliwa z oliwek
1
Ćwiczenie 2

Poniżej przedstawiono wzory czterech różnych cząsteczek tłuszczów.

Zapoznaj się z opisami wzorów czterech różnych cząsteczek tłuszczów.

R3u0PbFkyxqGn
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RdtWnrZt9TTbL
Wybierz poprawny opis stanu skupienia powyższych tłuszczów. Możliwe odpowiedzi: 1. Tylko tłuszcz A jest substancja stałą, 2. Tylko tłuszcz D jest substancją stałą., 3. Tłuszczami stałymi są związki C i D., 4. Żaden z powyższych tłuszczów nie jest substancją stałą.
1
Ćwiczenie 3

Poniżej przedstawiono wzory czterech różnych cząsteczek tłuszczów.

Zapoznaj się z opisami wzorów czterech różnych cząsteczek tłuszczów.

R3u0PbFkyxqGn
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1r6fQqw5O79H
Łączenie par. W którym wierszu tabeli prawidłowo zaklasyfikowano tłuszcze pod względem pochodzenia?. . Możliwe odpowiedzi: Tłuszcze roślinne, Tłuszcze zwierzęce. . Możliwe odpowiedzi: Tłuszcze roślinne, Tłuszcze zwierzęce. . Możliwe odpowiedzi: Tłuszcze roślinne, Tłuszcze zwierzęce. . Możliwe odpowiedzi: Tłuszcze roślinne, Tłuszcze zwierzęce
R15qLJyoX3wc02
Ćwiczenie 4
Uzupełnij poniższy tekst, wybierając właściwy wyraz z podanych. Tłuszcze należą do związków chemicznych, zwanych 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole. Tłuszcze ciekłe to związki pochodzenia 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole, w których wyjątek stanowi 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole. Natomiast tłuszcze stałe to w większości tłuszcze pochodzenia 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole. Tłuszcze bardzo dobrze rozpuszczają się w 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole, czyli w rozpuszczalnikach 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole, natomiast słabo w rozpuszczalnikach 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole, takich jak 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole czy 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole, o krótkich łańcuchach węglowodorowych. Charakteryzują się 1. tran, 2. wysokimi, 3. woda, 4. roślinnego, 5. zwierzęcego, 6. niepolarnych, 7. polarnych, 8. estrami, 9. węglowodorach, 10. alkohole temperaturami wrzenia.
21
Ćwiczenie 5
R1PlQ2oa6bpEN
Oceń, czy tłuszcze mają hydrofobowy („bojący się” wody) czy hydrofilowy („lubiący” wodę) charakter. Odpowiedź: (Uzupełnij).
RApoVGKcvcMvc2
Ćwiczenie 6
Z informacji podanych poniżej wybierz te, które są wspólne dla trioleinianu glicerolu i tripalmitynianu glicerolu. Możliwe odpowiedzi: 1. Są substancjami ciekłymi., 2. Ulegają reakcjom spalania., 3. Mają wysokie temperatury wrzenia., 4. Mają niskie temperatury wrzenia., 5. Ich cząsteczki zawierają grupy estrowe., 6. Są substancjami stałymi., 7. Mają gęstość większą od wody., 8. Dobrze rozpuszczają się w benzynie.
31
Ćwiczenie 7

W oparciu o budowę strukturalną poniższych tłuszczów wyjaśnij, który z nich będzie się charakteryzował niższą temperaturą topnienia.

RLupUid4HJ9lO
Źródło: GroMar Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RsoSMfVlD0Ltm
Wyjaśnienie: (Uzupełnij).
R15OtjD9ZJ8Hv
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
31
Ćwiczenie 8

Zaprojektuj krótkie doświadczenie, w którym sprawdzisz rozpuszczalność masła w chloroformie (CHCl3) i w wodzie. Wykonaj schematyczny rysunek, zapisz obserwacje i wnioski.

R1Ps2VdBQ1h7Y
Problem badawczy: {Uzupełnij} Hipoteza: {Uzupełnij} Schemat doświadczenia: {obraz-Schemat narysuj w zeszczycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w tym miejscu.} Obserwacje: {Uzupełnij} Wnioski: {Uzupełnij}
RxQdm412tMxBi
(Uzupełnij).