RVyWbODpt6AQt
Na ilustracji przedstawione są etapy trawienia wewnątrzkomórkowego. Pierwszy etap przedstawia moment, gdy pokarm zostaje wchłonięty do organizmu. Pokarm jest przedstawiony w postaci okrągłych kul, które najpierw wnikają w ścianę komórkową, a później przemieszczają się wewnątrz niej. Na drugiej ilustracji wchłonięty już pokarm przekształcił się w związki proste. Są one przedstawione w postaci drobnych punktów. Na trzeciej ilustracji te związki proste łączą się wewnątrz organizmu w większych ilościach w okrągłe składniki i przenikają głębiej.

Trawienie i jego rodzaje

Trawienie to ogół procesów związanych z przekształcaniem składników pokarmu w związki prostsze, które mogą być wchłaniane ze światła przewodu pokarmowego. Na ilustracji przedstawiono trawienie wewnątrzkomórkowe, odbywające się przy pomocy enzymów trawiennych (lizosomalnych).
Źródło: Scientific Animations, licencja: CC BY-SA 4.0.

Trawienie jest charakterystyczne dla zwierząt (wyjątkiem są rośliny mięsożerne). W zależności od tego, gdzie i w jaki sposób się ono odbywa, proces ten można podzielić na trawienie zewnątrzkomórkowe (pozakomórkowe), które występuje np. u ssaków, oraz trawienie wewnątrzkomórkowe. Ten drugi rodzaj trawienia zachodzi w wodniczkach pokarmowych przy udziale enzymów lizosomalnych i jest ewolucyjnie najstarszym oraz jednocześnie najprostszym sposobem trawienia – występuje u pierwotniaków i gąbek.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz rodzaje trawienia na przykładach zwierząt.

  • Wykażesz różnice w budowie układu pokarmowego roślinożercy i mięsożercy.