Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1GMxok7dVCfU
Na zdjęciu widoczna jest srebrna waga.Na szalkach znajdują się znaki zapytania.

Badanie wpływu temperatury i stężenia reagentów na stan równowagi chemicznej

Schemat działania wagi dobrze odzwierciedla stan równowagi zachodzącej reakcji chemicznej. Reakcja może być przesunięta w stronę substratów lub produktów, na co wpływa wiele czynników zewnętrznych.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Równowaga to ważne pojęcie w chemii, które opisuje reakcję chemiczną. Osiągnięcie stanu równowagi chemicznej stabilizuje układ reakcyjny – sprawia, że reakcje od substratów do produktów oraz od produktów do substratów, przebiegające wcześniej z różną szybkością, stabilizują się, a więc zachodzą z tą samą szybkością. Czy można zaburzyć równowagę reakcji? A może wiesz, z jaką regułą ma to związek? Jakie czynniki mogą na to wpłynąć?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcie równowagi chemicznej oraz przedstawisz treść i sens reguły przekory.

  • Przeanalizujesz wpływ stężenia reagentów na położenie stanu równowagi dynamicznej.

  • Ocenisz wpływ temperatury na położenie równowagi dynamicznej dla reakcji egzotermicznej i endotermicznej.