Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RSQyrct59lGve
Ilustracja przedstawia pączka z dziurką - donuta. Polany jest lukrem i posypany kolorowymi cukrowymi pałeczkami.

Wrażliwość zmysłu smaku człowieka

Konkretne substancje nie zawsze smakują tak samo przedstawicielom różnych gatunków, np. aspartam jest odczuwany jako słodki przez ludzi, ale nie przez myszy.
Źródło: Dahiana Waszaj, unsplash.com, domena publiczna.

Zmysł smaku pozwala nie tylko na odczuwanie przyjemności ze spożywania pokarmu, ale też chroni nas przed zjedzeniem substancji szkodliwych lub trujących. Jak wygląda proces odczuwania smaku i jakie substancje warunkują wrażliwość na konkretny smak?

Twoje cele
  • Przedstawisz budowę i główne funkcje języka.

  • Opiszesz strukturę, która u człowieka odpowiada za odbieranie smaku.

  • Określisz substancje wzorcowe używane do określenia progu pobudliwości dla danego smaku.

  • Wskażesz nerwy czaszkowe, przewodzące informację o odbieranym smaku.