Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1G6maZdUDXr8
Zdjęcie przedstawia słoiczek z solą kuchenną przewrócony na bok, leżący na desce do krojenia. Wokól niego rozsypana jest sól.

Czy sole są higroskopijne?

Niemal każdego dnia stosujemy w naszych kuchniach sól w postaci chlorku sodu.
Źródło: Lorena Martínez, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego.

Niemal każdego dnia stosujemy w naszych kuchniach sól w postaci chlorku sodu. Dlaczego do kuchennych solniczek niektóre gospodynie domowe dosypują ryż? Czy wiesz, czym jest higroskopijność? Jak sądzisz, które sole są higroskopijne i gdzie to zjawisko może mieć zastosowanie?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie higroskopijność.

  • Wyjaśnisz, w jaki sposób sole pochłaniają wodę.

  • Określisz zastosowania soli higroskopijnych.

  • Przy pomocy symulacji interaktywnej zbadasz zdolność do pochłaniania wody przez wybrane sole.