Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1T05H2EqDCYS
Ilustracja przedstawia strukturę leptyny. Ma kształt spiralny. Spirale łączą się ze sobą.

Hormony tkankowe: miejsce wytwarzania i funkcje

Struktura leptyny. Odkrycie tego hormonu tkankowego w 1994 r. przyczyniło się do zrozumienia przyczyn powstawania otyłości.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Hormony zwierzęce, określane mianem bioregulatorów, powstają nie tylko w gruczołach dokrewnych (hormony gruczołowe) czy komórkach nerwowych (neurohormony), ale także w innych komórkach lub grupach komórek – hormony o takim pochodzeniu są nazywane hormonami tkankowymi.

Niektóre z tych hormonów są wydzielane przez komórki konkretnych narządów wewnętrznych. Należą do nich m.im. hormony przewodu pokarmowego wspomagające jego działanie, takie jak gastryna czy sekretyna. Inne hormony tkankowe są wytwarzane przez wyspecjalizowane komórki rozmieszczone w różnych częściach organizmu, np. histamina, produkowana w komórkach tucznych (mastocytach), pełniąca rozmaite złożone funkcje (m.in. rozszerza naczynia włosowate, kurczy mięśnie gładkie, reguluje działanie hormonów przedniego płata przysadki, jest neuroprzekaźnikiem pobudzającym w układzie nerwowym), a także leptyna – wydzielana przez komórki tkanki tłuszczowej, odpowiedzialna m.in. za kontrolę łaknienia.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są hormony tkankowe.

  • Przedstawisz miejsca wytwarzania hormonów tkankowych.

  • Scharakteryzyjesz funkcje hormonów tkankowych na przykładzie gastryny, sekretyny, erytropoetyny, histaminy oraz leptyny.