RKWXaibeS0M9H
Zdjęcie przedstawiające drewniany blat, na którym ustawione są słoiki z różnokolorowymi sokami. Obok nich leżą rozkrojone owoce, między innymi kiwi, mirabelki, maliny, gruszki oraz grejpfruty.

Miareczkowanie alkacymetryczne w obecności wskaźnika

Brak witaminy C (kwasu askorbinowego) w diecie prowadzi do choroby znanej jako szkorbut.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Chociaż obecnie jest to rzadkie, szkorbut, spowodowany brakiem witaminy C w diecie, nękał żeglarzy od stuleci, a zapiski o jego występowaniu na statkach sięgają aż XV-wiecznych podróży Magellana. Dieta bogata w owoce i warzywa jest zazwyczaj wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W niektórych przypadkach zalecana jest jednak dodatkowa suplementacja w postaci tabletek, która uzupełnia niedobory tej witaminy w organizmie.

Czy wiesz, ile witaminy C przyjmujesz? W jaki sposób oznaczyć zawartość witaminy C w tabletce lub porcji soku owocowego? Czy wiesz, na czym polega miareczkowanie alkacymetryczne i jak je wykonać?

Twoje cele
  • Poznasz pojęcia: miareczkowanie, titrant, roztwór mianowany, alkacymetria, analit, punkt równoważnikowy i punkt końcowy miareczkowania.

  • Zinterpretujesz i rozróżnisz krzywe miareczkowania dla układów: mocny kwas‑mocna zasada, mocny kwas‑słaba zasada, słaby kwas‑mocna zasada.

  • Wykonasz obliczenia związane z miareczkowaniem alkacymetrycznym.

  • Wyjaśnisz funkcję wskaźników kwasowo‑zasadowych stosowanych w miareczkowaniu alkacymetrycznym.