Miareczkowanie alkacymetryczne w obecności wskaźnika
Chociaż obecnie jest to rzadkie, szkorbut, spowodowany brakiem witaminy C w diecie, nękał żeglarzy od stuleci, a zapiski o jego występowaniu na statkach sięgają aż -wiecznych podróży Magellana. Dieta bogata w owoce i warzywa jest zazwyczaj wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W niektórych przypadkach zalecana jest jednak dodatkowa suplementacja w postaci tabletek, która uzupełnia niedobory tej witaminy w organizmie.
Czy wiesz, ile witaminy C przyjmujesz? W jaki sposób oznaczyć zawartość witaminy C w tabletce lub porcji soku owocowego? Czy wiesz, na czym polega miareczkowanie alkacymetryczne i jak je wykonać?
Poznasz pojęcia: miareczkowanie, titrant, roztwór mianowany, alkacymetria, analit, punkt równoważnikowy i punkt końcowy miareczkowania.
Zinterpretujesz i rozróżnisz krzywe miareczkowania dla układów: mocny kwas‑mocna zasada, mocny kwas‑słaba zasada, słaby kwas‑mocna zasada.
Wykonasz obliczenia związane z miareczkowaniem alkacymetrycznym.
Wyjaśnisz funkcję wskaźników kwasowo‑zasadowych stosowanych w miareczkowaniu alkacymetrycznym.