R1CUG0eVlIQin
Zdjęcie przedstawia drewniany słupek, na którym stoi mężczyzna. Widoczne są jego nogi do kolan. Podpiera się prawą ręką.

Jakie czynniki wpływają na stan równowagi w reakcji estryfikacji?

Równowaga chemiczna, w ujęciu kinetycznym, to stan, do którego dąży układ w miarę przebiegu reakcji odwracalnej.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Estry to związki chemiczne, które powstają w wyniku estryfikacji. Jest to przykład reakcji odwracalnej, która zachodzi łatwo w obecności m.in. stężonego kwasu siarkowego(VI). Jego właściwości higroskopijne powodują, że absorbuje on (wiąże chemicznie) powstałą w wyniku estryfikacji wodę, która jednak nie jest tu najważniejszym produktem. Głównym celem jest wytworzenie estrów. W wyniku „zabierania” wody ze środowiska reakcji następuje przesunięcie równowagi w stronę produktów. Uzasadnienie takiego przebiegu estryfikacji znajduje się w zasadach reguły przekory. W następnej części materiału dowiesz się o tym jeszcze więcej.

Twoje cele
  • Usystematyzujesz podstawowe informacje dotyczące estrów.

  • Zanalizujesz, jakie działania praktyczne pozwalają wyprodukować więcej estru w reakcji estryfikacji

  • Wyjaśnisz pojęcie równowagi i stałej równowagi chemicznej K.

  • Obliczysz stałą równowagi K w różnych typach zadań.

  • Skonstruujesz wirtualny zestaw do estryfikacji.