Estry to związki chemiczne, które powstają w wyniku estryfikacji. Jest to przykład reakcji odwracalnej, która zachodzi łatwo w obecności m.in. stężonego kwasu siarkowego(). Jego właściwości higroskopijne powodują, że absorbuje on (wiąże chemicznie) powstałą w wyniku estryfikacji wodę, która jednak nie jest tu najważniejszym produktem. Głównym celem jest wytworzenie estrów. W wyniku „zabierania” wody ze środowiska reakcji następuje przesunięcie równowagi w stronę produktów. Uzasadnienie takiego przebiegu estryfikacji znajduje się w zasadach reguły przekory. W następnej części materiału dowiesz się o tym jeszcze więcej.
Usystematyzujesz podstawowe informacje dotyczące estrów.
Zanalizujesz, jakie działania praktyczne pozwalają wyprodukować więcej estru w reakcji estryfikacji
Wyjaśnisz pojęcie równowagi i stałej równowagi chemicznej K.
Obliczysz stałą równowagi K w różnych typach zadań.
Skonstruujesz wirtualny zestaw do estryfikacji.